Connect with us

WOW

Pertikai Fungsi Tudung PPE, Doktor India Menempelak Individu2 Rasis

Pemakaian PPE (Personal Protective Equipment) digunakan untuk melindungi anggota kesihatan dari jangkitan penyakit berjangkit. Pemakaian PPE juga mempunyai etika tertentu termasuklah topi pembedahan, perisai muka, sarung tangan, pakaian khas, sarung penutup kasut dan topeng wajah N95

Sut PPE ketika ini sememangnya menjadi salah satu aset yang paling penting buat para petugas kesihatan sepanjang berada di hospital atau menguruskan golongan yang terlibat dengan wabak pandemik COVID-19 ini.

“Agama saya hindu, tak meminta saya pakai tudung…”

Seorang petugas kesihatan, Dr.Malarsanthi Santherasegapan telah menempelak kembali individu-individu yang meninggalkan kata-kata yang berbaur rasis terhadap pemakaian tudung ataupun penutup kepala bersama sut PPE.

“Tudung is part of my PPE & i am a hindu!”

Antara komen2 yang menimbulkan kemarahan!

Doktor ini juga telah memuat naik beberapa screenshot komen-komen yang dikatakan berbaur rasis yang dilihat tidak berpuas hati dengan Projek Tudung untuk tudung PPE.

“Maybe tudung pencegah kehamilan?”

Ramai yang masih kurang cerdik rupanya…

“Tutup aurat or tutup their karat?”

Secara tidak langsung, Dr.Malarsanthi Santherasegapan telah menerima pelbagai ucapan terima kasih kerana telah membuka minda dan mendidik masyarakat perkara yang sebenar.

Advertisement

Sumber: Facebook.

Continue Reading
Advertisement

Trending