Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Lelaki Saman Hospital RM55 Juta, Hilang Dua Kaki Akibat Kecuaian Doktor

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor.

Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Isman Ibrahim menjelaskan bahawa kejadian itu berlaku setelah dia menjalani pembedahan di hospital swasta terbabit pada Jun 2019, yang dijalankan selepas disahkan menghidap apendiks melalui pemeriksaan imbasan tomografi berkomputer (CT Scan).

Foto: Kosmo! Online

“Prosedur pembedahan itu tidak berjalan dengan baik apabila doktor yang membedah saya disyaki telah menebuk dan mengikat saluran darah utama sehingga menyebabkan kedua-dua kaki saya menjadi hitam atau gangrene,” katanya.

Menurut Isman, kedua-dua kakinya menjadi hitam akibat daripada tindakan doktor bedah yang disyaki telah menebuk dan mengikat saluran darah utamanya.

Rentetan daripada itu, Isman dipindahkan ke hospital swasta lain sekali gus menyebabkan kedua-dua kaki perlu dipotong demi menyelamatkan nyawanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dia mengungkapkan bahawa perihal itu diketahui menerusi rakaman perbualannya dengan salah seorang pakar bius pembedahan itu yang menyatakan kemungkinan besar insiden berpunca daripada kesilapan menebuk pada saluran darah sebanyak 90 peratus.

Foto: Berita Harian

Difahamkan, selain kedua-dua kakinya perlu dipotong di bahagian peha, dia juga perlu menjalani pembedahan pintasan saluran darah untuk memastikan kakinya dapat berfungsi dengan baik.

“Saya nekad bawa kes ini ke mahkamah untuk menunjukkan dan membongkar isu kecuaian pihak hospital. Saya pasti banyak kes didiamkan dan berharap mereka yang senasib tampil ke depan,” ujarnya.

Isman berkata, kesan insiden yang juga menyebabkan sakit saraf selama tiga jam selang dua hari membuat dirinya nekad untuk membawa isu berkenaan ke mahkamah sekali gus membongkar kecuaian pihak hospital.

“Tuntutan saman awal kita adalah RM55 juta dan pemfailan semula bagi memastikan kebajikan anak guamnya terjamin. Ini termasuk dalam mendapat kos sebenar bagi kaki palsu daripada beberapa pengeluar,” jelasnya.

Peguam yang mewakili Isman, Firhat Muhd Fikri memaklumkan tuntutan saman awal telah diajukan dengan jumlah RM 55 juta, dan pemfailan semula akan dilakukan bagi memastikan kebajikan anak guamnya terjamin.

Sumber: Kosmo! Online (Mohd Yunus Yakkub)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nadhirah Suhaimi
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Filem Vina: Sebelum 7 Hari berjaya mendapat sambutan yang meluas apabila meraih 4 juta tontonan setelah 12 hari ditayangkan di Indonesia. Perkara itu dimaklumkan...

Dunia

Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran. Memetik laporan CNN World, perkara...

Spotlight

Skandal seks terbesar dunia hiburan Korea Selatan, Burning Sun kembali mencuri perhatian apabila sebuah dokumentari khas menceritakan secara terperinci mengenai jenayah itu dimuat naik...

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd