Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sukan

Hantar Resolusi Rayu Malaysia Kekal Jadi Penganjur Sukan SEA 2027 – MOM

Majlis Olimpik Malaysia (MOM) akan menghantar resolusi pemegang taruh utama sukan kepada Kementerian Belia dan Sukan (KBS) bagi merayu kerajaan untuk Malaysia kekal menjadi penganjur Sukan SEA ke-34 2027.

Menerusi satu laporan Berita Harian, Presidennya, Tan Sri Mohamad Norza Zakaria berkata, perkara tersebut secara sebulat suara telah dipersetujui semua wakil persatuan sukan kebangsaan (NSA) yang hadir semasa mesyuarat Majlis Eksekutif MOM ke-209 hari ini.

Foto: Bernama

“Resolusi berkenaan akan dihantar kepada Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh dalam masa terdekat,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat berkenaan di Kuala Lumpur pada Isnin.

Beliau berkata, revolusi itu dibuat berikutan wujudnya kebimbangan selepas kerajaan menolak tawaran Persekutuan Sukan Komanwel (CGF) untuk menjadi tuan rumah Sukan Komanwel 2026 bulan lepas.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Resolusi ini hanya membawa suara rayuan di akar umbi dengan meminta kerajaan meneliti dengan baik agar penganjuran Sukan SEA pada 2027 terus berada di landasan tepat.
“Kami tidak mahu mempunyai sebarang gangguan pada rancangan itu kerana ia melibatkan imej dan maruah kami.
“Selepas mereka mendengar tentang Sukan Komanwel, ada soalan yang bertanya kepada kita, apabila berdepan dengan Persekutuan Sukan SEA (SEAGF), kita perlu mempunyai keyakinan bahawa kerajaan bersama dalam penganjuran,” ujarnya.

Norza juga memberitahu pihaknya risau sekiranya wujud gangguan dalam program latihan dan persiapan atlet yang sedang menanti untuk bertanding di Sukan SEA 2027 nanti.

Foto: Google

Sementara itu, beliau turut mencadangkan agar Sukan SEA 2027 akan dianjurkan di negeri-negeri lain seperti di Sarawak, sekali gus memecahkan tradisi yang selama ini hanya tertumpu di Lembah Klang.

“Perkara tersebut turut dibincangkan dengan Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Abang Openg memandangkan negeri itu mempunyai kemudahan.
“Sarawak bakal menganjurkan temasya Sukan Malaysia (SUKMA) 2024 bermula 17 hingga 24 Ogos ini,” tambah beliau lagi.

Untuk makluman, menganjuran sukan SEA 2027 ini akan menjadikan Malaysia menjadi tuan rumah buat kali ketujuh bagi temasya dwitahunan tersebut, selepas pernah menjadi penganjur pada 1965, 1971, 1977, 1989, 2001 dan 2017.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Berita Harian

Avatar
Ditulis oleh Azurah Amilkasan

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd