Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sukan

Lebih Ramai Atlet Dijangka Layak Ke Sukan Olimpik Paris 2024 – MSN

Kontinjen Negara menjangkakan lebih ramai atlet negara yang layak ke Sukan Olimpik Paris 2024 dan jumlahnya akan terus meningkat dalam beberapa minggu ini berikutan kejayaan empat atlet mengesahkan slot mereka ke temasya sukan tersebut sekali gus menjadikan jumlah atlet seramai 10 orang.

Menurut satu laporan Bernama, Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan Sukan) Majlis Sukan Negara (MSN) Jefri Ngadirin berkata, kontinjen negara masih mempunyai peluang untuk meraih kelayakan menerusi sukan olahraga, renang, ping pong, memanah dan golf yang akan diumum beberapa minggu lagi.

Foto: Majlis Sukan Negara

“MSN harap semua atlet beri tumpuan penuh dan prestasi sebaik mungkin untuk melayakkan diri ke temasya Olimpik. Sukan-sukan tersebut masih berpeluang melayakkan diri kerana proses kelayakan masih berlangsung.
“Terjun juga mempunyai satu lagi peluang melalui kuota yang tidak digunakan untuk diberi slot ke Olimpik (sekiranya ada negara tidak menggunakan kuota mereka),” katanya pada Ahad.

Sementara itu, Ketua Kontinjen Malaysia Datuk Hamidin Mohd Amin berkata, pihak kontinjen negara sedang giat memantau persiapan dan prestasi para atlet yang layak dan berpotensi untuk layak.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kita jangka mengetahui senarai penuh bagi Paris menjelang awal Jun menerusi persekutuan antarabangsa sukan-sukan terlibat.
“Kita sentiasa berhubung dengan atlet terlibat berkaitan status dan prestasi mereka. Sokongan juga diberi menerusi Kementerian Belia dan Sukan sejak tahun lepas, tak kira atlet berkenaan berada dalam program Road to Gold (RTG) atau tidak,” ujarnya.

Foto: The Independent

Untuk makluman, tiga atlet berbasikal trek negara, iaitu Datuk Mohd Azizulhasni Awang, Muhammad Shah Firdaus Sahrom dan Nurul Izzah Izzati Mohd Asri disahkan layak dalam acara pecut dan keirin, manakala pelayar Khairulnizam Mohd Afendy juga layak ke Olimpik buat kali keempat berturut-turut selepas menduduki tempat ketiga dalam acara ILCA 7 lelaki (Single-Handed Dinghy) di kejohanan Last Chance Regatta di Hyeres, Perancis.

Selain itu, Mohamad Aniq Kasdan (angkat berat), Nur Shazrin Mohd Latif (pelayaran), Johnathan Wong (menembak), Ariana Nur Dania Mohd Zairic (memanah), Nur Aisyah Mohd Zubir (berbasikal lebuh raya) dan Bertrand Rhodict Lises (terjun) terlebih dahulu melayakkan diri ke Olimpik Paris 2024 yang bermula 26 Julai hingga 11 Ogos ini.

Sumber: Bernama

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Filem Vina: Sebelum 7 Hari berjaya mendapat sambutan yang meluas apabila meraih 4 juta tontonan setelah 12 hari ditayangkan di Indonesia. Perkara itu dimaklumkan...

Dunia

Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran. Memetik laporan CNN World, perkara...

Spotlight

Skandal seks terbesar dunia hiburan Korea Selatan, Burning Sun kembali mencuri perhatian apabila sebuah dokumentari khas menceritakan secara terperinci mengenai jenayah itu dimuat naik...

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd