Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

MITI Perkenal Slogan “Pemacu Potensi Global”, Usaha Memacu Pertumbuhan Ekonomi

Kementerian Pelaburan, Perdagangan & Industri (MITI) melancarkan slogan baharu “Pemacu Potensi Global” sebagai usaha menjadikan Malaysia enjin pertumbuhan terkemuka dan destinasi pelaburan pilihan bagi memastikan syarikat di Malaysia dapat berkembang di peringkat serantau dan global.

Menterinya Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, Malaysia mempunyai pelbagai peluang untuk menjadi destinasi perindustrian, perdagangan dan pelaburan terkemuka di peringkat Asia Tenggara dan global, serta bersedia untuk muncul sebagai hab ekonomi rantau ini.

Foto: FB Tengku Zafrul

“Sebagai salah satu ekonomi paling terbuka di dunia, kini adalah masa untuk memanfaatkan kekuatan teras kita secara strategik, seperti tadbir urus yang kukuh, kedaulatan undang-undang, rekod prestasi projek yang kukuh dan bakat yang pelbagai dan untuk memaklumkan syarikat global bahawa Malaysia terbuka untuk perniagaan dan merupakan tempat untuk pertumbuhan masa depan mereka,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau juga berkata, MITI memperbaharui fokusnya untuk menarik pelaburan berkualiti tinggi, mewujudkan pekerjaan bernilai tinggi, meningkatkan eksport, mengembangkan pasaran dan memacu transformasi perindustrian dalam negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Ini adalah demonstrasi jelas tindak balas MITI yang tegas terhadap pelbagai cabaran semasa seperti kemajuan teknologi yang pesat, risiko terhadap daya tahan rantaian bekalan, persaingan sengit untuk pelaburan dan sumber strategik, risiko perubahan iklim, penyesuaian dan peralihan yang adil, serta jurang kekayaan yang semakin melebar,” ujar beliau.

Foto: FB Tengku Zafrul

Sementara itu, MITI juga berperanan dan berfungsi memberikan dorongan ke arah merealisasikan dasar pertumbuhan utama Malaysia, Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 bertujuan mengubah dan menggiatkan semula ekonomi perindustrian negara untuk mencapai “Kegemilangan Ekonomi Malaysia” yang kedua.

“Sebagai pintu masuk yang menghubungkan idea, bakat dan perniagaan Malaysia kepada dunia, “Pemacu Potensi Global” akan menjadi mantera bagi MITI ke arah satu Visi, untuk Malaysia menjadi penggerak ekonomi baharu Asia, dan untuk menjadi hab perdagangan dan pelaburan terkemuka bagi perniagaan terbaik di dunia,” jelasnya.

Zafrul juga memberitahu misi MITI adalah untuk mencipta nilai berkekalan dengan meningkatkan kompleksiti ekonomi negara, memperkayakan kehidupan rakyat, meningkatkan usaha kelestarian dan menyediakan persekitaran yang paling kondusif untuk pelaburan, perdagangan dan bakat berkembang maju.

Foto: FB Tengku Zafrul

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Misi ini berdasarkan kelebihan unik Malaysia sebagai salah satu ekonomi yang paling terbuka di dunia, dan rekod prestasinya yang panjang sebagai hab perdagangan dan perdagangan global selama berabad-abad,” tambahnya.

Beliau turut memberitahu terdapat empat tonggak strategik utama iaitu ekonomi, inovasi, kelestarian dan rakyat yang akan membimbing semua pelaksanaan dasar dan naratif strategik untuk menghidupkan slogan tersebut.

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Bisnes

Syarikat perisian komputer, Adobe Systems Incorporated (Adobe) dilaporkan telah disaman Jabatan Keadilan Amerika (DOJ) berikutan penawaran pelan langganan yang dikatakan tidak telus kepada pengguna. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd