Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Lim Guan Eng Cadang Gaji Minimum Naik Kepada RM2,000 Pada Tahun 2030

Ahli parlimen Bagan, Lim Guan Eng mencadangkan supaya gaji minimum dinaikkan kepada RM2,000 pada 2030.

Menurut laporan Harian Metro, cadangan itu diambil kira bagi merealisasikan hasrat menaikkan upah bulanan median daripada RM2,600 kepada RM4,510 menjelang tahun 2030.

Bukan itu sahaja, usaha tersebut mampu memberi satu impak dimana mengangkat golongan B40 dan M40 malah dapat menghapuskan golongan miskin tegar.

Beliau turut mengesyorkan supaya siling dinaikkan dengan memotong cukai korporat kepada 20 peratus dan 15 peratus akan dikenakan untuk keuntungan bercukai pertama sebanyak RM1 juta bagi industri kecil dan sederhana (IKS).

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Selain itu, membersihkan proses pengambilan pekerja asing supaya menjadi telus secara dalam talian, levi pelbagai peringkat tanpa had tenaga kerja dengan levi lebih tinggi untuk bilangan pekerja asing melebihi 100 orang.
“Kerajaan harus menggalakkan industri menggunakan konsep ‘circular economy’ (ekonomi kitaran) yang bukan sahaja tidak membazirkan sumber mentah dalam pengeluaran produk tetapi juga menjaga alam sekitar.
“Industri yang mengamalkan konsep ‘circular economy’ harus diberikan tambahan insentif cukai serta potongan cukai korporat lima peratus lebih rendah daripada biasa, iaitu jika cukai korporat ialah 20 peratus, maka mereka hanya dikenakan 15 peratus sahaja,” katanya.

Dalam pada itu, industri pertumbuhan tinggi dan bernilai tinggi (HGHV) perlu diperhebatkan untuk menggalakkan lagi enguasaan teknologi baru, khususnya digital yang secara tidak langsung dapat memupuk semangat keusahawanan.

“Ini kerana, kejayaan negara maju turut berpandukan ‘entrepreneurial state’ dan bukan hanya berdasarkan penguasaan teknologi semata-mata.
“Tak guna anda mengeluarkan barangan yang paling baik sekiranya anda tidak pandai memasarkannya,” ujarnya.

Sumber: Harian Metro (Muhammad Yusri Muzamir)

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang wanita maut jatuh tingkat 23 dipercayai selepas ditolak oleh kekasihnya di sebuah kondominium di Setia Alam, malam tadi. Jatuh ke tingkat tujuh kondominium...

Sosial

Tular di media sosial apabila seorang pempengaruh yang juga pelancong dari China mengkritik makanan Malaysia ketika bercuti di Sabah. Pelancong China dakwa makanan Malaysia...

Politik

Sultan Selangor zahir dukacita terhadap Tan Sri Abdul Hadi Awang susulan artikel yang ditulis Presiden Pas berkenaan pada 20 Februari 2024 dengan tajuk ‘Ketinggian...

Bisnes

Bank Rakyat memperuntukkan lebih RM2.3 juta menerusi Kempen Ramadan Raya Tulus Ikhlas, bermula 12 Mac hingga 31 Mei 2024. Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, Perniagaan,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.