Connect with us

WTF

Perkauman Kudis Dunia! Rakyat AS Merusuh Tuntut Keadilan Kematian George Floyd

Kematian seorang lelaki kulit hitam, George Floyd, 46, di Minnesota, Amerika Syarikat, ketika dia ditangkap oleh sekumpulan polis disana, nyata telah menyebabkan kemarahan rakyat.

Difahamkan, George Floyd, ditahan pihak polis kerana merupakan suspek memalsukan kematian. Ia bermakna, mangsa belum disabit atas kesalahannya dan boleh jadi dia tidak bersalah pun.

“Tolong, saya tak boleh bernafas…”

Namun, ketika penangkapan itu berlaku dia diperlakukan dengan teruk sekali. Menerusi video yang dikongsikan, Georger sempat memberitahu bahawa dia tidak dapat bernafas berikutan salah seorang anggota menekan lehernya menggunakan lutut.

“Tolong, tolong, saya tak boleh bernafas. Tolong benarkan saya berdiri…”

“Perut dan leher saya sakit…”

Berdasarkan video kejadian yang sudah tular, dapat dilihat George ditahan dengan begitu kasar, malah dia tercungap-cungap tidak dapat bernafas sambil mengadu perut dan lehernya sakit.

“Perut saya sakit. Leher saya sakit. Tolong, tolong. Saya tidak boleh bernafas…”

Kejadian yang berlaku terhadap George Floyd, disifatkan sebagai tidak adil dan berunsur perkauman. Oleh itu, di Amerika Syarikat kini sedang kecoh apabila rakyat mula membuat protest mengutuk isi perkauman.

Advertisement

https://twitter.com/tzatza1616/status/1266544555035410447

#Blacklivesmatter

Sehinggakan, White House juga terpaksa dikenakan perintah berkurung selepas rusuhan rakyat semakin mengganas, berikutan mahu menegakkan keadilan buat George Floyd.

Advertisement

Difahamkan, anggota polis yang terlibat dalam penangkapan tersebut telah dipecat serta merta. Namun, rakyat menuntut agar mereka dikenakan hukuman.

Berdekat lamanya hidup bersama dalam perbezaan kaum, namun isu perkauman sehingga kini masih menjadi kudis dalam masyarakat dunia.

Sumber : Twitter, Astro Awani & USA Today

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending