Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

TikTok Fail Tuntutan Mahkamah, Cabar Rang Undang-Undang Diluluskan AS

TikTok Pte. Ltd. (TikTok) didakwa akan memfailkan tuntutan mahkamah untuk menyekat undang-undang Amerika Syarikat (AS) yang mengharamkan (banned) penggunaan aplikasi tersebut di AS kerana terdapat dakwaan ia dikawal oleh kerajaan China.

Menerusi satu laporan Variety Media, Ketua Pegawai Eksekutif TikTok Shou Zi Chew berkata, TikTok akan terus memperjuangkan hak pengguna di mahkamah dan mengulangi dakwaannya bahawa undang-undang baru itu adalah percubaan oleh penggubal undang-undang AS bagi ban aplikasi tersebut.

Foto: Variety Media

“Jangan buat kesilapan, ini merupakan pengharaman. Ban TikTok dan ban ke atas anda dan suara anda. Ia jelas merupakan saat yang mengecewakan tetapi ia tidak perlu menjadi satu yang menentukan,” katanya.

Beliau juga berkata bahawa permasalahan tersebut sebenarnya ironik kerana kebebasan bersuara di TikTok sama dengan mencerminkan nilai-nilai orang Amerika yang menjadikan Amerika Syarikat sebagai satu suara kebebasan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Yakinlah, kami tidak akan ke mana-mana. Fakta-fakta dan perlembagaan berada di pihak kami, dan kami menjangkakan akan menang.
“Walaupun kes ini kami sedang bawa di mahkamah, anda masih boleh menikmati TikTok seperti sebelum ini,” ujar beliau.

Terdahulu, Kongres Amerika telah meluluskan undang-undang yang memerlukan aplikasi popular media sosial, TikTok dilucutkan daripada syarikat ByteDance yang berpangkalan di China atau ia akan disekat daripada pasaran Amerika pada 23 April lalu.

Foto: AFP

Hal ini berikutan AS dan pegawai negara Barat yang lain meluahkan kebimbangan terhadap tahap populariti aplikasi tersebut dalam golongan muda, sambil mendakwa ia membolehkan Beijing untuk mengumpul data dan melakukan perisikan terhadap para pengguna.

Di bawah Rang Undang-Undang tersebut, Syarikat ByteDance yang berpangkalan di China perlu menjual aplikasi itu dalam tempoh setahun atau dikecualikan daripada aplikasi Apple dan Google di Amerika Syarikat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Variety Media (Todd Spangler)

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Filem Vina: Sebelum 7 Hari berjaya mendapat sambutan yang meluas apabila meraih 4 juta tontonan setelah 12 hari ditayangkan di Indonesia. Perkara itu dimaklumkan...

Dunia

Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran. Memetik laporan CNN World, perkara...

Spotlight

Skandal seks terbesar dunia hiburan Korea Selatan, Burning Sun kembali mencuri perhatian apabila sebuah dokumentari khas menceritakan secara terperinci mengenai jenayah itu dimuat naik...

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd