Connect with us

Infozon

Ramai yang Keliru. Ini Dia Perbezaan Depresi dengan Stress Mengikut Pendapat Pakar

Sejak kebelakangan ini, kecoh dengan isu stress dan depressi di media sosial lebih-lebih lagi apabila ada penyanyi yang sanggup menggunakan alasan depresi semata-mata mahu mempromosikan single terbaru mereka.

Selain itu, terdapat ramai orang mengaku mereka juga mengalami masalah depresi dan memerlukan rawatan segera namun hakikatnya ia hanyalah stress semata-mata.
Menyedari ramai lagi masyarakat yang keliru di antara depresi dan stress, seorang pengguna Twitter telah berkongsi perbezaan di antara kedua-dua masalah mental ini.
@AimanPsikologis yang merupakan seorang ahli psikologi telah memuat naik sebuah thread di Twitter bagi mendidik orang ramai supaya mereka dapat membezakan stress dengan depresi.

Menurut Aiman, stress akan datang mengikut keadaan sekeliling dalam tempoh yang singkat, contohnya waktu menjawab soalan peperiksaan, otak akan mengalami tekanan untuk mengeluarkan isi dalam otak tetapi apabila tamat peperiksaan, kepala akan merasa lega.

Berbeza pula dengan depresi kerana penyakit ini akan berterusan sehingga memakan masa berbulan dan bertahun. Malah depresi mempunyai beberapa kategori bergantung kepada tahap depresi.

Perbezaan seterusnya…

Perbezaan terakhir…

Tambah beliau lagi, individu yang mengalami stres tidak perlukan sebarang rawatan kerana boleh dirawat melalui aktiviti harian yang sihat seperti melancong, duduk di tepi pantai, bersenam ataupun membaca baca Al-Quran.

Berbeza dengan stress, depresi pula memerlukan rawatan dari seorang pakar dan tidak boleh sembuh sepenuhnya selepas dua atau tiga kali menjalan rawatan sebaliknya mengambil tempoh jangka masa yang panjang dan boleh memakan masa berbulan-bulan lamanya.

Akhir kata…

Sumber : @AimanPsikologis

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending