Connect with us

Infozon

Foto Kanak2 Lambai Ibu & Lelaki Tua Jinjing Nasi Naik Ambulans Menyentuh Hati

Pendemik Covid-19 yang melanda dunia sememangnay sangat menakutkan kerana sudahpun membunuh ribuan nyawa. Manakala mereka yang disahkan positif turut sudah melepasi angka satu juta.

Semua yang disahkan positif Covid-19 baik di bandar mahupun desa dikenalpasti bagi mengelakkan wabak tersebut menular dan mengakibatkan lebih ramai terjangkiti.

Situasi sebak sempadan Thailand

Foto-foto mereka yang disahkan positif Covid-19 dijemput oleh ambulans untuk di bawa ke hospital pastinya meruntun jiwa kerana umum sedia maklum mereka perlu berpisah dalam tempoh waktu yang lama sehingga benar-benar pulih.

Menerusi perkongsian yang dibuat di Facebook oleh pengguna dari kawasan kampung di Thailand, foto orang kampung terdiri daripada kanak-kanak dan warga emas menunggu dijemput oleh petugas kesihatan amat menyedihkan.

Dalam satu perkongsian, dapat dilihat seorang warga emas duduk dipangkin jauh dari rumah menanti untuk dibawa ke hospital sambil membawa satu bekas plastik nasi untuk dimakan.

Advertisement

Anak lambai ibu sebelum berpisah

Ada juga gambar seorang kanak-kanak perempuan menggendong beg sekolah sambil melambai kearah orang tuanya dan memasuki ambulan selepas di syaki positif Covid-19.

Kedua-dua situasi itu sememangnya memberikan rasa sayu kepada mereka yang melihat berikuta wabak Covid-19 yang menular langsung tidak kira siapapun kita.

Oleh itu semua pihak perlu mematuhi arahan yang telah dikeluarkan supaya duduk dirumah dan tidak keluar agar rantaian Covid-19 dapat diputuskan.

Sumber : Facebook

 

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Trending