Connect with us

WOW

COVID-19 Sedang Memuncak, Acheh Hulur Bantuan Buat Pelarian Rohingya

Kes warga asing terutamanya pelarian Rohingya di Malaysia antara salah satu isu yang hangat untuk diperdebatkan. Pelbagai pihak mengutara pendapat mereka ini sama ada dari segi prinsip kemanusiaan dan juga keselamatan rakyat negara sendiri.

Sejak kebelakangan ini, pihak berkuasa Malaysia dilihat teguh bertugas menjaga pengairan dan juga sempadan negara bagi mengelakkan lambakan warga asing di negara ini. Namun, tindakan pihak berkuasa ini mendapat pelbagai reaksi termasuklah sentimen negetif apabila tidak menerima pelarian tersebut masuk ke dalam negara ini.

Acheh bantu pelarian Rohingya

Manakala di Twitter, tular beberapa buah video dan kepingan gambar yang memaparkan sekumpulan penduduk di Kepulauan Acheh, Indonesia didakwa menyambut dan menyelamatkan pelarian Rohingya yang berada di perairan mereka.

Pelarian Rohingya ini dilihat menaiki sebuah bot dan kebanyakannya dipenuhi oleh wanita dan juga kanak-kanak.

 

Advertisement

“99 pelarian Rohingya berjaya berlabuh…”

Tindakan penduduk Acheh dipuji…

Menghulurkan bantuan buat pelarian Rohingya membuatkan sebilangan rakyat Indonesia memuji perbuatan berkenaan kerana dilihat bertanggungjawab dan murni dari segi konsep kemanusiaan.

“Masyarakat Acheh akan dibantu Allah…”

Setiap individu dan masyarakat mempunyai pandangan serta tanggapan mereka yang tersendiri. Diingatkan, setiap tindakan yang dibuat pasti akan ada kesan sama ada buruk ataupun baiknya.

Sumber: Twitter.

Continue Reading
Advertisement

Trending