Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Berita Palsu, KKM Nafi Jururawat Akan Disuntik Vaksin Virus X

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menafikan dakwaan jururawat di negara ini akan menerima suntikan vaksin penyakit yang digelarkan sebagai Virus X oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

KKM menerusi sebuah kenyataan di akaun Facebook rasmi memaklumkan bahawa berita tular tersebut adalah tidak benar dan dibuat oleh segelintir pihak yang tidak bertanggungjawab.

“Merujuk kepada satu kandungan berita tidak benar yang telah tular di aplikasi TikTok berkaitan dakwaan kononnya para jururawat di Malaysia kana disuntik dengan vaksin ‘Virus X’.
“Kementerian Kesihatan Malaysia ingin memaklumkan bahawa sebaran maklumat tersebut tidak tepat dan tidak bertanggungjawab,” katanya.

https://www.facebook.com/kementeriankesihatanmalaysia/posts/pfbid03829UmzmmhWMvnYuEZn6SRrurq2UjRoJsjWoA6R3bafABbRyS5yUits7AeXwfJvY9l

KKM berkata, berita palsu itu akan menimbulkan persepsi negatif terhadap barisan petugas kesihatan khusunya jururawat yang telah menyumbang bakti kepada negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Justeru itu, orang ramai adalah dinasihatkan untuk menghentikan sebarang perkongsian maklumat palsu tersebut kerana ia boleh mengancam dan menimbulkan keresahan awam.
“Orang ramai boleh melayari sebenarnya.my sebelum berkongsi berita yang tidak ditentukan kesahihannya,” ujar kenyataan tersebut lagi.

Sebelum ini, sebuah video berdurasi lima minit dan 16 saat tular di aplikasi TikTok berhubung dakwaan tersebut sehingga mengundang keresahan kepada orang ramai.

Foto hiasan

Sekadar info, kumpulan pakar kesihatan global menyuarakan kebimbangan berkenaan penularan wabak Virus X yang dipercayai berpotensi meragut sehingga 50 juta nyawa.

Oleh itu, KKM sentiasa berwaspada dan mempunyai tahap kesiapsiagaan tinggi bagi menghadapi sebarang kemungkinan sekiranya wabak terbabit dikesan dalam negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Facebook Kementerian Kesihatan Malaysia

Iffa Sabrina
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Lokal

Polis berjaya mengesan pelaku dalam video tular di media sosial sejak semalam yang memaparkan seorang lelaki memukul seorang wanita, dipercayai isterinya di sebuah hotel...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd