Connect with us

WTF

Umat Islam Terkesan, Video Biadap Menyiksa Suku Kaum Uighur Di China Tular

Apabila sebut sahaja mengenai nasib suku kaum Uighur di tanah besar China, pastinya akan menimbulkan amarah dan sedih dalam jiwa umat islam di seluruh dunia. Sudah sedia maklum bahawa kaum manoriti ini sering kali menjadi mangsa dan siksaan oleh kerajaan negara China.

Masih belum reda dengan isu sebelum ini, kemarahan umat islam ditambah lagi apabila sebuah video siksaan dipercayai melibat suku kaum Uighur, tersebar dengan meluas di atas talian.

“Dunia semua membisu…”

Video yang berdurasi selama 45 saat itu, kini telah mencecah hampir 44,000 tontonan di laman Twitter. Video ini telah dimuat naik oleh sebuah pemilik akaun Twitter yang dikenali sebagai SurYosodipuro.

Siksaan di kem konsentrasi!

Terdahulu, terdapat beberapa khabar berita yang mengatakan negara tersebut telah membina satu kem ataupun penjara yang dibuat khas hanya untuk menahan kaum Uighur. Namun, desas-desus berkenaan telah dinafikan oleh kerajaan China.

Kaki ,tangan dan mata diikat

Video tersebut telah memparkan seorang individu, kemungkinan lelaki telah diikat dan ditutup matanya dan digolekkan diatas palang, seolah-oleh ia sedang dipanggang. Aksi tersebut suah tentunya meruntun jiwa orang ramai terutamnya umat islam yang melihatnya.

Namun kesahihan video berkenaan masih lagi belum dapat dipastikan. Diharapkan agar suku kaum Uighur di negara China ini, sentiasa kuat menghadapi pelbagai siksaan dan hukuman yang telah dilakukan atas diri mereka.

Sumber: Indonesia Berduka.

Continue Reading
Advertisement

Trending