Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

KPT Tidak Pernah Sekat Kebebasan Akademik Di Negara – Menteri Pendidikan Tinggi

Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) hanya mempersoalkan tindakan menjemput pensyarah luar negara yang terkenal dengan kontroversi dan tidak pernah menyekat kebebasan akademik di negara ini.

Menurut laporan Berita Harian, menterinya Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata, tindakan individu terbabit adalah salah kerana dapat mencetuskan kesan negatif dan memburukkan imej Malaysia.

Foto: FB Zambry Abd. Kadir

“Saya tidak mahu mengatakan perlu rujuk (kepada KPT), ini soal kebebasan di universiti dan kita perlu hormati tetapi paling penting kalau kita nak jemput sesiapa, perlu periksa latar belakang, apa kepakaran, dalam bidang apa, adakah benar-benar sarjana yang dihormati,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa menghadiri Majlis Tautan Kasih Aidilfitri KPT 2024 yang dihadiri Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim di Putrajaya pagi tadi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Zambry berkata berkaitan latar belakang pensyarah tersebut, yang mana terdapat beberapa penulisannya dipertikaikan orang ramai kerana mengandungi unsur-unsur kolonialisme dan imperialisme.

“Jadi kenapa boleh benarkan individu ini untuk datang dan mengajar kita sedangkan kita ada ramai pensyarah yang lebih baik dan bagus di Malaysia,” ujar beliau.

Foto: FB Zambry Abd. Kadir

Sementara itu, beliau turut mengulas kenyataan seorang profesor dari universiti tempatan yang berkata Universiti Malaya (UM) tidak perlu mengemukakan permohonan maaf kerana bertindak menjemput seorang pensyarah dari Amerika Syarikat (AS), iaitu Bruce Gilley.

Terdahulu, Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya (KMUM) menggesa pentadbiran UM untuk memberi penjelasan berhubung tindakan universiti yang membenarkan seorang profesor (pro-Israel) Dr Bruce Gilley diundang sebagai penceramah jemputan ke universiti tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Berita Harian (Mohd Iskandar Ibrahim)

Avatar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Bisnes

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bakal menyertai Kumpulan BRICS (sebuah kesatuan ekonomi yang terdiri daripada negara-negara Brazil, Rusia, India, China, dan Afrika...

Spotlight

Rosé Blackpink telah menandatangani kontrak pengurusan dengan anak syarikat YG Entertaiment, The Black Label dan kini sedang dalam proses mempersiapkan muzik baharu untuk dipersembahkan...

Lokal

Polis sedang memburu empat lelaki bertopeng yang terlibat kes samun menggunakan senjata api di sebuah kedai emas dalam bangunan pusat beli belah di Metro...

Bisnes

Syarikat perisian komputer, Adobe Systems Incorporated (Adobe) dilaporkan telah disaman Jabatan Keadilan Amerika (DOJ) berikutan penawaran pelan langganan yang dikatakan tidak telus kepada pengguna. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd