Connect with us

Infozon

Top 10 Pekerjaan Dengan Gaji Tertinggi Di Malaysia

Dalam satu kaji selidik untuk Panduan Gaji Hays Asia baru-baru ini, didapati 53% rakyat Malaysia mempertimbangkan gaji dan faedah sebagai keutamaan ketika untuk memilih perkerjaan.

Sebagai tambahan, iMoney melaporkan rakyat Malaysia juga melihat cabaran baharu dan kemajuan dalam kerjaya sebagai antara faktor penting apabila mempertimbangkan pekerjaan.

Kebanyakan rakyat Malaysia juga merasakan mereka tidak dibayar gaji yang mencukupi. Tetapi ini bukan hanya dalam kalangan rakyat Malaysia – hampir semua pekerja di dunia berperasaan yang sama seperti itu.

Kaji selidik yang dijalankan Salary Explorer mendedahkan rakyat Malaysia memperoleh markah hanya 2.42 dalam kepuasan gaji, tinggi sedikit saja daripada purata dunia iaitu 2.36.

Kaji selidik JobStreet berhubung kepuasan kerja pekerja di Malaysia menunjukkan daripada segi gaji, sebanyak 61% responden berpendapat gaji mereka rendah dan tidak cukup untuk kelangsungan hidup.

10 Pekerjaan Dengan Gaji Tertinggi Di Malaysia

1. Pakar Bedah

Satu kepakaran yang melibatkan operasi pembedahan dimana yang boleh meragut nyawa manusia, akan tetapi pekerjaan ini adalah satu pekerjaan yang mana memberi pendapatan paling tinggi di Malaysia, dimana menawarkan kira-kira RM 70,000 setiap bulan.

2. Ketua Pegawai Kewangan

Sama seperti Pakar Bedah menerima gaji paling tinggi di Malaysia. Mentadbir dan menguruskan segala hal kewangan untuk memastikan setiap aliran gaji dan pendapatan pekerja dapat diuruskan.

3. Pengarah Pemasaran

Yang kedua tertinggi, menurut Salary Explorer, ialah jawatan pengarah pemasaran dengan gaji RM55,000 sebulan.

4. Penyelidik Klinikal

Portal yang membuat perbandingan pendapatan itu meletakkan penyelidik klinikal dalam bidang farmaseutikal dan biomedik, di tempat keempat, dengan gaji RM52,917 sebulan.

5. Broker Hartanah

Ini diikuti dengan broker hartanah dengan gaji RM50,000.

6. Pengarah Pengurusan Risiko

Pengarah pengurusan risiko dalam industri insurans (RM40,111).

7. Pengarah Strategi

Pengarah strategi dalam organisasi perniagaan berada di tempat ketujuh, memperoleh RM30,000.

8. Juruterbang

Juruterbang dengan gaji RM29,375 sebulan di tempat kelapan.

9. Pengarah Perkhidmatan Guaman

Pengarah perkhidmatan guaman di tempat kesembilan dengan RM29,083.

10. Pengurus Operasi Elektrik dan Gas

Pengurus operasi elektrik dan gas dalam industri minyak dan gas membawa pulang RM27,000 sebulan, yang meletakkan pekerjaan itu di tempat ke-10 dalam senarai kerja berpendapatan tinggi di negara ini.

Kesimpulan:

Semua 10 pekerjaan diatas memerlukan kelayakan pendidikan tinggi dan pengalaman bertahun-tahun. Mereka juga berada dalam bidang yang kurang persaingan.

iMoney menyatakan antara alasan mengapa pekerjaan itu menawarkan gaji tinggi ialah ia membabitkan masa kerja yang panjang, tanggungjawab terhadap pekerja bawahan, kekerapan ke luar daerah dan waktu rehat tetapi perlu sentiasa ‘stand-by’ yang panjang serta tahap tekanan sentiasa tinggi.

Sumber : FMT

Story (dicyduk!)

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending