Connect with us

Infozon

Tahukah Si Suami Mengapa Isteri Suka Dipeluk? Ini Sebabnya…

Kebanyakan suami tidak memahami mengapa isteri sangat suka apabila dipeluk. Bagi suami, pelukan hanyalah pertautan fizikal, dan ada kalanya merimaskan. Sedangkan bagi isteri, pelukan menyimpan erti lebih mendalam dan memberi manfaat besar bagi kesihatan jiwa.

Saya pernah diberitahu oleh seorang pesakit wanita, semangatnya lemah kerana suami tiada di rumah dan jarang memeluknya. Bila suami memeluknya, baru terasa semangat dan tubuh menjadi lebih bertenaga.

tahukah-si-suami-mengapa-isteri-suka-dipeluk-ini-jawapannya3

Walaupun ia mungkin benar dari sudut psychology, tetapi dari segi physiologinya juga mengatakan ‘pelukan mesra suami mampu mengeluarkan hormone oxytocin’ dalam tubuh isteri dan memberikan kesan tersebut.

Oleh itu para suami, peluklah isteri, belai lembut rambutnya, sentuh wajahnya, gosok lembut lengannya, kaitkan jari-jemari tangan anda dengan jari-jemarinya, gosok lembut punggungnya, dan sentiasa menjaga pandangan mata anda dengan matanya.

Pelukan membuatkan pasangan merasa lebih dekat dan intim. Bagi isteri, pelukan merupakan bentuk komitmen cinta dan kesetiaan pasangan.

tahukah-si-suami-mengapa-isteri-suka-dipeluk-ini-jawapannya2

Biasanya suami menganggap bahawa pelukan bermakna isteri dahagakan hubungan s3ksual, tetapi sebenarnya para isteri lebih menikmati pelukan dari hubungan s3ksual.

Oleh itu para suami, harus bersedia apabila isteri minta dipeluk. Dan isteri tolong beritahu suami, ..”please, I just want a hug..”

Jangan mengharap suami faham kehendak puan tanpa diucap.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending