Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Seorang maut, 86 Penduduk Positif Antraks Selepas Dipercayai Makan Daging Lembu Berpenyakit

Seramai 86 penduduk di Gunungkidul, Yogyakarta dilapor positif antraks selepas dipercayai makan daging lembu mati yang berpenyakit.

Apa yang lebih menyayat hati, menurut laporan CNN Indonesia, seorang mangsa yang tinggal di Semanu telah meninggal dunia akibat penyakit tersebut.

Kejadian itu dimaklumkan sendiri oleh Pengarah Pusat Perkhidmatan Gunungkidul, Dewi Irawati dimana mangsa berusia 73 tahun yang maut tersebut sebelum ini bertindak menyembelih dan memakan daging lembu miliknya yang mati kerana sakit.

“Mangsa yang maut setakat ini hanya seorang kerana antraks. Ia disahkan, kerana pemeriksaan yang dibuat mendapati daging yang dimakan memang positif antraks,” kata Dewi.

Hasil siasatan mendapati mangsa turut mengagihkan daging lembu tersebut kepada penduduk lain dan disebabkan itu, seramai 125 orang telah diarahkan untuk menjalani pemeriksaan kesihatan di klinik berhampiran.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Sebahagiannya positif, dalam 85 orang. Tetapi, majoritinya tidak menunjukkan sebarang gejala,” kata Dewi lagi.

Difahamkan, mangsa yang terlibat akan mengalamisimptom seperti cirit-birit, luka di kulit serta kesan bengkak kecil kemerahan-merahan pada bahagian tangan.

Gambar hiasan

Susulan kejadian ini, Pusat Perkhidmatan Kesihatan telah memberikan ubat antibiotik kepada pesakit-pesakit tersebut sebagai langkah awal untuk merawat.

Bagaimanapun, Dewi menjelaskan keadaan pesakit dilihat semakin baik dan kampung itu turut diletakkan sebagai zon merah penyakit tersebut yang berpunca daripada bakteria Bacillus anthracis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: CNN Indonesia

Nur Ain
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Filem Vina: Sebelum 7 Hari berjaya mendapat sambutan yang meluas apabila meraih 4 juta tontonan setelah 12 hari ditayangkan di Indonesia. Perkara itu dimaklumkan...

Dunia

Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran. Memetik laporan CNN World, perkara...

Spotlight

Skandal seks terbesar dunia hiburan Korea Selatan, Burning Sun kembali mencuri perhatian apabila sebuah dokumentari khas menceritakan secara terperinci mengenai jenayah itu dimuat naik...

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd