Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Lebih 600 Pelajar Palestin Dikecualikan Bayar Yuran Universiti – KPT

Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) memaklumkan lebih 600 pelajar Palestin yang menuntut di universiti awam negara akan dikecualikan bayaran yuran pengajian bagi tempoh setahun bermula serta-merta.

Menurut laporan Kosmo, Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin memberitahu pihaknya sedang membuat rundingan bersama universiti swasta untuk berbuat sedemikian.

Pelajar Palestin dikecualikan bayaran yuran

Artikel lain: KPT Anjur GHEF2023, Bincang Isu Ekosistem Pendidikan Tinggi & Pemulihan Pasca Pandemik

“Sekarang ini (di Malaysia) terdapat lebih kurang 800 pelajar Palestin yang mana lebih 200 pelajar berada di universiti swasta dan (selebihnya) berada di universiti awam di pelbagai peringkat pengajian.
“Secara umum, saya boleh nyatakan bahawa kita sedang menimbang usaha untuk membantu mereka dalam masa setahun ini. Bagi universiti awam, kita bersedia melonggarkan (syarat) agar mereka dikecualikan bayaran yuran selama setahun.
“Kita juga sedang berunding dengan pihak universiti swasta untuk memastikan pengecualian yuran kepada pelajar-pelajar ini,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Forum Pendidikan Tinggi Global (GHEF) 2023 di sini tadi.

Difahamkan, forum tersebut diadakan untuk membincangkan isu-isu yang dihadapi ekosistem pendidikan tinggi yang dihadiri lebih 1,000 wakil daripada 17 buah negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, Mohamed Khaled turut mendedahkan KPT kini sedang mempertimbangkan pemberian elaun secara bulanan selama setahun kepada semua pelajar universiti awam yang akan melibatkan kos berjumlah RM20 juta.

Sumber: Kosmo (Kamariah Khalidi)

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan bersetuju melaksanakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 dengan konsep dan format baharu di bawah Kementerian Pertahanan (MINDEF). Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed...

Spotlight

Ahli gusti profesional, John Cena mengumumkan akan bersara daripada sukan yang diminatinya, WWE pada tahun depan selepas dua dekad terlibat dalam gelanggang tersebut. Menerusi...

Lokal

Pasangan suami isteri yang juga merupakan pempengaruh media sosial telah ditahan dan direman Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Rabu. Memetik laporan Berita Harian,...

Lokal

Seramai 45 orang termasuk tujuh kanak-kanak dilaporkan terperangkap dalam kejadian kepala air ketika pertandingan memancing di sebuah kolam berhampiran Kampung Longob, Jalan Tandek, Kota...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd