Connect with us

Infozon

Lapan Doktor Pakar Dari China Tiba Di Malaysia Bantu Lawan Covid-19

Lapan pakar perunding perubatan dari China tiba di Malaysia tengahari tadi untuk membantu menangani wabak Covid-19 yang kini mencecah 86 kes kematian.

Menerusi laman Facebook China Embassy in Malaysia, Duta Besar China di Malaysia iaitu Bai Tian berkata kedatangan pasukan dalam pelbagai bidang perubatan itu sekali lagi melambangkan persahabatan yang hebat antara Malaysia dan China.

Menurut beliau, kerajaan Malaysia telah banyak membantu dan memberikan sokongan kepada China dalam memerangi wabak tersebut bagi memastikan rantaian Covid-19 dapat diputuskan.

Pasukan itu diketuai Ketua Pakar Perubatan merangkap Naib Presiden Hospital Wilayah Guangdong Perubatan Tradisional Cina, Dr Li Jun; Pakar Perubatan Bersekutu Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Rakyat Wilayah Guangdong, Dr Wen Miaoyun.

Selain itu, Prof Kejururawatan merangkap Pengarah Jabatan Kawalan Jangkitan Nosokomial, Hospital Rakyat Wilayah Guangdong, Dr Zhang Youping; Ketua Doktor Pusat Wilayah Guangdong Kawalan Penyakit dan Pencegahan, Dr Liu Tao serta Ketua Juruteknik Bersekutu Virologi, Dr Sun Jiufeng juga akan turut serta.

Advertisement

Tiga pakar lagi ialah dari Hospital Rakyat Wilayah Guangdong iaitu Ketua Doktor Bersekutu Jabatan Perubatan Kritikal dan Penafasan, Dr Yang Shifang; Ketua Doktor Bersekutu Jabatan Jangkitan, Dr Luo Xiaodan dan Pakar Psikologi, Dr Liu Xiangxin. 

Laporan akhbar mohon bantuan pakar perubatan dari China :

Sumber : The Star , China Embassy in Malaysia , Sinar Harian

Continue Reading
Advertisement

Trending