Connect with us

WOW

Kekurangan Sistem Penjagaan Kesihatan, Tapi Tiada Kes COVID-19 Di Gaza

Ketika dunia kini sedang dilanda dengan wabak virus Covid-19 yang kini sudah meragut ribuan nyawa, bagaimana pun di Gaza masih belum ada rakyat mendapat jangkitan.

Difahamkan, sehingga hari ini masih belum ada kes Covid-19 yang direkod di Gaza, dimana kira-kira dua juta penduduknya terpaksa menderita kesan sekatan Israel-Mesir yang sedang berlangsung.

Tetap ambil langkah berjaga-jaga

Bagaimana pun, langkah berjaga-jaga daripada penularan virus tetap juga diambil, terutama sekali untuk mereka keluar masuk ke Gaza.

Akan tetapi, sistem penjagaam kesihatan di Gaza masih kekurangan fasiliti berikutan daripada, sekatan pembahagian politik Palestin dan tiga serangan Israel sejak 12 tahun yang lalu.

Gaza masih dapat buat solat Jumaat

Disebabkan tiada kes COVID-19 yang dicatat, maka masjid di Gaza masih lagi dibenarkan melakukan aktiviti solat jemaah dan solat Jumaat seperti biasa.

Advertisement

Akibat sekatan, kekurangan fasiliti perubatan

Menjadikan sistem penjagaan kesihatan di Gaza sebagai pengurangan dan kurang mendapat sumber, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Tetapi ketika coronavirus merebak di negara jiran Mesir dan Israel, kerajaan yang diketuai oleh Hamas menyedari ia mesti bertindak dengan cepat, memandangkan keupayaan terhad sistem penjagaan kesihatan Gaza.

Sumber : Al Jazeera, Aman Palestine & Omar Sharif

Continue Reading
Advertisement

Trending