Connect with us

Infozon

Kajian: Ramai Wanita Dilihat Kurang Berminat Dengan Lelaki Pencinta Kucing

Ramai yang dilihat memilih kucing sebagai haiwan peliharaan di dalam rumah mereka. Bukan sahaja comel, bahkan haiwan berbulu ini memiliki 1001 keletah yang tidak dijangkakan bakal membuat pemilik mereka terhibur.

Namuan, salah satu kajian yang dibuat oleh Colorado State University, Amerika Syarikat mengatakan bahawa sebahagian wanita kurang menggemari dengan lelaki yang membela atau menyukai kucing. Kajian ini telah melibatkan seramai 708 wanita berumur di antara 18 hingga 24 tahun, menerusi atas talian.

Kajian ini telah dilakukan dengan menyediakan empat set gambar membabitkan dua individu lelaki. Kemudian, kedua-duanya disuruh untuk berkenaan mengambil gambar dengan memengang kucing dan tanpa binatang tersebut.

Oleh itu, 38% wanita menyatakan bahawa mereka mahu keluar dengan lelaki yang tidak memang kucing, manakala 37% lagi menyatakan bahawa menyatakan mereka akan mempertimbangkan untuk ada hubungan serius dengan lelaki tersebut.

Namun, keadaan berubah apabila mereka ditunjukkan dengan gambar lelaki yang sama tapi bersama seekor kucing. Kemudiannya mendapati hanya 33% wanita yang mahu meneruskan keluar dengan lelaki tersebut.

Advertisement

Manakala, 14% lagi mengatakan mereka tidak mahu mengadakan sebarang hubungan serious dengan lelaki tu.

Rumusan yang dibuat adalah, lelaki yang  memegang kucing dipandang kurang maskulin dan tidak sesuai dijadikan teman lelaki. Tetapi, hasil kajian mungkin berubah mengikut stereotaip budaya masyarakat setempat.

Sumber: Era Je.

Continue Reading
Advertisement

Trending