Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

IMPAC, Sime Darby Perkasa Agenda TVET Dalam Sektor Perladangan & Komoditi

Kementerian Perladangan dan Komoditi melalui institutnya, IMPAC bekerjasama dengan Sime Darby Plantation dalam memperkasakan agenda Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET).

Timbalan menterinya, Datuk Chan Foong Hin berkata, ia bagi merealisasikan hasrat kerajaan dalam merealisasikan modal insan berpengetahuan dan berkemahiran, termasuk sektor perladangan dan komoditi.

Menurutnya, IMPAC merupakan merupakan sebuah institusi induk yang dilantik sebagai Badan Peneraju Industri (Industry Lead Body) oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK).

“IMPAC dalam perkara ini telah memainkan peranan yang proaktif bersama-sama pemegang taruh demi mewujudkan satu ekosistem yang dapat menarik minat generasi muda untuk memilih bidang pekerjaan di sektor agrikomoditi sebagai antara pilihan kerjaya yang menjamin masa hadapan,”katanya dalam satu kenyataan pada Program SD Plantation Future Fest ’24 (SDPFF’ 24). 

IMPACT Sime Darby

Ujar beliau, penggunaan mekanisasi dan automasi dalam operasi perladangan ini dilihat mampu menyediakan peluang pekerjaan bernilai tinggi yang menjamin pendapatan yang kompetitif.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, beliau berkata penghasilan pemotong lasert bersama Universiti Malaya melalui projek kolaborasi dengan Inisitiaf Sime Darby Plantation dalam memodenkan sektor perladangan perlu dicontohi.

Ini bagi melestarikan sektor perladangan menerusi penyelidikan, pembangunan dan pengkomersialan yang berterusan.

“Saya turut dimaklumkan, Akademi Sime Darby Plantation telah diiktiraf sebagai Pusat Bertauliah oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) untuk menjalankan program TVET micro-credential bidang Operasi Mekanisasi Ladang Sawit,”ujar Foong Hin.

IMPACT Sime Darby

Beliau turut mengucapkan tahniah kepada Sime Darby Plantation atas pencapaian yang telah dicapai selama ini, selain berharap semua pihak menyokong usaha kementeriannya dalam memaju dan mempertingkatkan daya saing industri perladanga dan agrikomoditi negara.

Artikel lain: Bakal Ambil Tindakan Tegas, KPK Arah Keluarkan Produk Pamer Label Diskriminasi Minyak Sawit

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) iktiraf dan hargai peranan media dalam menterjemahkan agenda utama KPKT. Menterinya, Nga Kor Ming berkata, kementeriannya melancarkan Anugerah...

Sukan

Pemain berdarah Malaysia-England, Ethan Wheatley semakin membina nama di pentas antarabangsa dan kini mula menjalani latihan bersama skuad utama Manchester United (MU). Menurut laporan...

Sosial

Seorang ibu tunggal di Singapura, Rasima Yunos akhirnya dapat menyambut Hari Raya Aidilfitri di rumah yang dibeli sendiri setelah 15 tahun hidup ‘berpisah’ dengan...

Lokal

Aktivis Thilaga Sulathireh menganggap muzik video raya Datuk Seri Aliff Syukri masih tidak melanggar undang-undang sekali gus mempersoal tindakan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM),...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd