Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Hadapi Musim Banjir, Cuti Kakitangan KKM Mungkin Akan Dibekukan

Banjir cuti

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan mengkaji semula keperluan ‘beku cuti’ kakitangannya di seluruh negara sebagai persediaan bagi menghadapi banjir Monsun Timur Laut yang dijangka melanda akhir tahun ini.

Kaji semula ‘beku cuti’ musim banjir

Menterinya, Dr Zaliha Mustafa berkata, buat masa ini ‘beku cuti’  belum dilaksanakan kerana masih tiada keperluan, selain kejadian banjir di negara ini agak terkawal.

Bagaimanapun, kementerian telah melakukan persediaan menghadapi bencana berkenaan daripada pelbagai sudut termasuklah penyediakan fasiliti dan ubat-ubatan.

“Setakat ini kita memantau tapi memang kita sedang bersiap-siaga banjir berlaku bila-bila masa. Saya rasa memang kebiasaannya ada (beku cuti) di mana kita turut peka laporan daripada meteorologi dan sebagainya.
“Jika ada risiko banjir itu memerlukan lebih ramai petugas, mungkin kita terpaksa bekukan cuti namun buat masa ini tiada lagi keputusan muktamad mengenai perkara berkenaan,”ujarnya.

cuti banjir beku

Katanya, atas faktor berkenaan, pihak kementerian kini mengambil inisiatif dengan merendahkan umur saringan kesihatan daripada 40 tahun kepada 18 tahun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

banjir cuti

Hadir sama Pegawai Kesihatan Segamat, Dr Zaid Kassim.

Artikel lain: Kerajaan Peruntuk RM600 Juta Untuk Kurangkan Impak Bencana

Artikel lain: Kekurangan Tenaga Kerja Jururawat, KKM Longgarkan Syarat Pengambilan JTWA

Sumber: Bernama 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Farah Nadia
Ditulis oleh

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Sosial

Seorang wanita dari Indonesia mohon maaf selepas video TikToknya yang memaparkan dakwaan dia tidak pernah mendengar suara azan di Malaysia menjadi tular. Menerusi satu...

Sosial

Tular di media sosial memaparkan gambar dan video sekumpulan sami Buddha sedang berehat di sebuah masjid di Temanggung di Jawa Tengah, Indonesia. Menerusi saluran...

Lokal

Penglibatan pengasas kedai serbaneka KK Mart, Datuk Seri Dr Chai Kee Kan bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Uzbekistan bagi lawatan rasmi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd