Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Kerajaan Peruntuk RM600 Juta Untuk Kurangkan Impak Bencana

Kerajaan memperuntukan hampir RM600 juta bagi mengurangkan impak bencana dalam bentuk pemerkasaan institusi pengurusan bencana iaitu Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA).

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, ia meliputi perolehan peralatan dan aset oleh pasukan responder, penambahbaikan dan kesediaan sistem ramalan awal.

“Selain itu, kerajaan juga melaksanakan program mitigasi banjir seperti naik taraf sistem saliran bandar, kolam takungan dan penyelenggaraan sistem perparitan dengan peruntukan berjumlah hampir RM600 juta,” katanya.

Beliau berkata sedemikian pada Pelancaran Bulan Kesiapsiagaan Nasional 2023 (BKN 2023) Markas SMART di Puchong, Selangor hari ini.

Ahmad Zahid berkata, kerajaan juga komited dalam pelaburan untuk mengurangkan risiko banjir melalui projek tebatan banjir berjumlah RM13 billion sehingga tahun 2030.

Beliau berkata, bencana merupakan salah satu faktor yang menghalang atau membantut negara dari menuju Matlamat Pembangunan Mampan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Agenda pengurangan risiko bencana menjadi keutamaan negara dan dizahirkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa pembentangan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 dan Laporan Prestasi Perbelanjaan Setengah Tahun 2023 pada September lalu.

Sementara itu, beliau turut membentangkan penggunaan sistem aplikasi MyIdea oleh Agensi Angkasa Malaysia (MYSA) dalam Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Pusat di Parlimen pagi tadi.

Gambar sekadar hiasan

Sistem aplikasi ini merupakan antara aplikasi yang boleh digunakan dalam membantu pengurusan bencana banjir di negara ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Sebenarnya banyak lagi sistem dan aplikasi yang dibangunkan oleh agensi-agensi di negara kita sebagai sistem sokongan pengurusan bencana.
“Selain sumber manusia, saya menyeru agar agensi berkaitan memanfaatkan pengurusan teknologi dan maklumat bencana terintegrasi.
“Hal ini akan membantu kita untuk lebih memahami risiko bencana dan membuat keputusan yang termaklum (informed-decision making),” ujarnya.
+ posts

Anis Rabiatul
Written By Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Pasangan pelakon popular Hollywood, Jason Statham dan Rosie Huntington-Whiteley tampil berpakaian sopan serta menutup aurat ketika lawat masjid telah berjaya raih pujian peminat. Menerusi hantaran...

Dunia

Amaran mengenai fenomena  ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa orang saintis dan dijangka cukup kuat. Mungkin...

Spotlight

Video penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) dan suami barunya, Tiko Aryawardhana di ‘after party’ usai dari majlis resepsi perkahwinan mereka telah tular ...

Dunia

11 pendaki ditemukan maut susulan letusan Gunung Berapi Marapi di Sumatera Barat dan tiga lagi pendaki ditemukan selamat oleh penyelamat Indonesia. Menurut laporan Reuters,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.