Connect with us

Uncategorized

Dari JB sampai Shah Alam tak sampai separuh tangki kereta Perodua Myvi, lelaki ini kongsi rahsia beliau

Ramai pemandu di Malaysia yang sebenarnya mengalami masalah kenderaan mereka yang ‘kuat’ makan minyak dan tidak fuel economy.  Rata-ratanya menyalahkan jenama dan model kereta milik mereka, tetapi apa yang tidak diketahui sebenarnya, cara pemanduan kitalah yang menentukan kuat ataupun tidak kenderaan yang dipandu oleh kita itu menggunakan bahan apa semasa dipandu.

Seorang lelaki baru-baru ini telah berkongsi cara beliau memandu dari Johor Bahru ke Shah Alam dengan menggunakan minyak tidak sampai separuh tangki.

Helmi Zuhairi yang memandu Perodua Myvi 1.3 miliknya itu telah menempuh perjalanan sejauh 335 km dengan mengisi minyak sebanyak RM44.20 sahaja. Murah bukan? Berikut merupakan tips-tips yang dikongsikan oleh beliau:

First of all, untuk long distance lebih bagus pakai minyak RON 97 (personal opinion) walaupun mahal sikit tapi dia lebih jimat berbanding RON 95 sebab minyak hijau lebih sedap untuk kereta pecut.

Bukan pecut sampai 160 ke apa tapi untuk potong lori dan sebagainya. So cara press gas pedal pun kena lah efficient.

Rules of saving fuel:

1. Dont press the gas pedal too hard
2. When slowing down, kena tekan brake sikit sikit or dengan perlahan
3. Maintaining speed will be more efficient rather than changing your speed.

When going uphill, tak perlu pun nak maintain speed, just maintain the pressure on the gas pedal. When going downhill pulak, kalau nak dapat speed tu tekan la sikit je. But if youre on the right speed, just lepaskan yr foot on the gas pedal

Kalau maintain bawak laju like 120 dan ke atas, susah untuk reserve fuel. So kalau boleh, maintain bawah 120 je

But if youre stuck in a jam, make sure that youre car is moving walaupun slow. Biar la orang masuk lane kita tapi minyak jimat.

So the total distance covered is 335km and the average fuel consumption is 19.2km/l. So tadi saya cuma gunakan 17.45 litre sahaja. 17.45 litre x RM2.53 (harga semasa RON 97) = RM44.20 sahaja

Add duit toll RM 43.50 so the total expense is RM 87.70 only.

Sumber : Helmi Zuhairi

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending