Infozon
Apakah Perbezaan Ketulan Ais yang Jernih dan Keruh?

Buat mereka yang kerap meminum minuman berais, pasti anda menyedari perbezaan ais yang digunakan. Ada ketulan ais yang berwarna jernih, dan ada juga yang berwarna keruh.
Apa beza antara dua ketul ais ini?
Ada yang berpendapat, struktur warna ais berkait dengan kualiti air yang digunakan untuk menghasilkannya. Sebenarnya tidak!
Air yang digunakan untuk menghasilkan ais mempunyai banyak bendasing yang tidak boleh dilihat dengan mata kasar. Oleh kerana bendasing-bendasing ini adalah mustahil untuk dihapuskan atau ditapis melalui proses penapisan biasa, segala bendasing yang terkandung dalam air akan terkumpul di tengah-tengah menyebabkan ais tersebut kelihatan putih di kawasan tengahnya.
Selain itu, warna keruh yang terhasil pada ais adalah kesan daripada pembekuan air dalam peti, dimana buih udara akan terperangkap dalam struktur kristal ais.
Ketul ais berwarna jernih mengambil masa yang lama untuk dihasilkan, kerana ia menjalani beberapa peringkat, bagi memastikan tiada buih udara terperangkap dalam ais tersebut.
Rujukan:
Ice Cubes: Tap Water And Distilled Water – Physics Van (University of Illinois at Urbana-Champaign)
Cloudy Ice Cubes – Physics Van (University of Illinois at Urbana-Champaign)
Why Is snow “White” But Ice Cubes Are Colorless? Both Are Frozen Water? – Science Line (University of California, Santa Barbara)

-
WOW11 months ago
Jujur & Setia Kunci Utama, Tips Bercinta Dari Zaman Sekolah Sampai Kahwin
-
WTF11 months ago
Musuh Islam Makin Mengganas di India, Imam Masjid Disimbah Asid
-
WTF2 years ago
Gara-Gara Berkaki Ayam Di Pantai Port Dickson, Tapak Kaki Wanita Ini Jadi Sarang Cacing
-
WTF2 years ago
Wanita Lempar Anak Kucing Jiran Kerana Kerap Masuk Ke Halaman Rumahnya
-
Infozon11 months ago
Benci Permusuhan, Ada Rakyat Hindu Jadi ‘Pagar’ Ketika Muslim Di India Solat Jumaat
-
Inspirasi10 months ago
Sambil Pantau Rakyat, Abang Polis & Askar Gilir2 Solat Tepi Jalan
-
WTF1 year ago
Kerajaan China Dilaporkan Berlaku Kejam, Bunuh Dan Jual Organ Kaum Muslim Uighur
-
WTF11 months ago
25 Tahun ‘Berkepit’ Dengan Bantal Busuk, Dah Koyak Pun Sanggup Hantar Pergi Jahit