Connect with us

Infozon

Apakah Itu Liberalism? Benarkah Ramai Melayu Sekarang Mengamalkan Kehidupan yang Liberal?

Liberalism adalah idea yang terarah sepenuhnya kepada tingkah laku manusia di dunia ini. Liberalism tidak mempunyai matlamat utama selain daripada mempertingkatkan kesejahteraan lahiriah dan kebendaan. Jadi fokusnya lebih pada ekonomi dan sosial.

Ia tidak memberikan perhatian secara langsung kepada upaya memenuhi keperluan rohani dan metafizik manusia. Liberalisme menghasratkan kesejahteraan untuk semua, bukan sekelompok saja. Berikut merupakan dasar-dasarnya

1. Hak Milik

Liberalism mahu semua orang mempunyai hak milik peribadi. Dengan mempunyai hak milik inilah yang membuatkan manusia sejahtera. Kau akan rasa sejahtera dari segi lahiriahnya apabila mempunyai kereta sendiri, rumah sendiri, baju sendiri dan lain-lain.

2. Kebebasan

Kebebasan di sini bukan bermaksud kau bebas menganut agama apa pun dan agama mana-mana boleh masuk ke dalam masyarakat. Macam aku cakap, liberalism tak kacau bab-bab agama.

Apa yang dimaksudkan kebebasan di sini adalah liberalism mahu semua orang bebas daripada sebarang bentuk perhambaan dan diskriminasi. Macam awal-awal penubuhan Amerika dulu, walaupun institusi perhambaan dah diruntuhkan, diskriminasi ke atas warga kulit hitam tetap berlaku. Liberalism tak mahu semua ini. Bagi liberalism, tenaga kerja yang bebas akan menghasilkan produktiviti yang lebih tinggi dalam ekonomi

3. Keamanan

Liberalism menentang sebarang bentuk peperangan dan pertelingkahan. Bagi mereka, hal ini akan menyebabkan keruntuhan kerjasama sosial yang menjana ekonomi. Selain kebebasan, liberalism sangat menekankan keamanan.

4. Persamaan

Liberalism bukan nak letakkan agama semuanya sama. Mereka tak nak kacau bab itu. Liberalism mahu semua orang dilayan sama rata di bawah undang-undang untuk mengelakkan dendam dan tak puas hati yang boleh memunculkan peperangan dan untuk menjaga keamanan sosial.

Hak istimewa harus dilenyapkan supaya tiada konflik antara masyarakat.

5. Ketidakserataan pendapatan dan kekayaan

Liberalism mengakui jurang kaya dan miskin memang tak dapat dielakkan. Mereka berhujah kemewahan yang dinikmati oleh orang kaya sebagai satu bentuk keperluan di masa depan.

Penggunaan mewah berfungsi sebagai pemacu industri untuk memperkenalkan benda-benda baru. Yang tak boleh, bila orang kaya ini menindas. Bila menindas bermaksud ia menafikan hak orang lain. Menafikan hak adalah hal yang bertentangan dengan liberalism.

6. Tatasusila

Ini adalah perkara asas dalam menjaga tatanan (order) sosial. Liberalism mahukan semua orang menjaga tingkah laku supaya keamanan sosial tercapai.

Dalam hal institusi, bagi liberalism, institusi yang bermanfaat untuk masyarakat adalah institusi yang bersusila. Sebaliknya, ia harus dikutuk.

7. Negara dan Kerajaan

Bagi liberalism, negara adalah institusi paling penting yang menurut mereka merupakan institusi yang mampu mampu menjaga tingkah laku manusia iaitu membangunkan peraturan dan undang-undang. Paling penting, negara harus memastikan peraturan dilaksanakan.

Fungsi negara yang ditetapkan oleh liberalism adalah memberikan perlindungan ke atas hak milik, kebebasan dan keamanan.

8. Demokrasi

Liberalism agak pessimis dengan sistem demokrasi kerana mereka pessimis dengan kehendak masyarakat. Ia lebih menginginkan negara diperintah oleh mereka yang faham akan keperluan masyarakat berbanding masyarakat yang tak faham keperluan mereka melantik pemimpin.

Bila pemerintah dilantik tanpa jalan demokrasi, penentangan terhadap pemimpin boleh berlaku. Ini pun hal yang liberalism tak mahu kerana menggugat keamanan sosial. Jadi liberalism menyeimbangkan antara pemimpin bijak yang dapat bertoleransi dengan keperluan masyarakat.

9. Toleransi

Liberalism sangat menekankan toleransi. Liberalism menyeru sikap toleransi terhadap setiap kepercayaan beragama dan metafizik untuk menjaga keamanan sosial. Bagi mereka, keamanan sosial itu lebih penting daripada segala hal.

Liberalism menuntut toleransi bahkan terhadap ajaran-ajaran yang tak masuk akal, penyimpangan agama karut dan tahyul bodoh keanakan. Dalam melawan kebodohan dan tak masuk akal, liberalism menggunakan idea dan fikiran, bukannya kekerasan seperti diskriminasi.

Kesimpulan

Liberalism bukan agama, bukan pandangan dunia, bukan parti berkepentingan khusus. Ia bukan agama kerana tidak menuntut keimanan dan pengabdian. Kerana tiada yang mistik dan dogma mengenainya.

Ia bukan agama kerana tidak menuntut keimanan dan pengabdian. Kerana tiada yang mistik dan dogma mengenainya. Ia bukan pandangan dunia kerana ia tak cuba menjelaskan alam semesta. Ia juga tak menawarkan sebaran jawapan tentang kewujudan manusia.

Ia cuba memberikan manusia hanya satu perkara, iaitu perkembangan kesejahteraan kebendaan untuk semua orang secara aman tanpa gangguan. Ini adalah prinsip asal Liberalism. Liberalism kemudiannya berkembang ke pelbagai aliran seperti Neo-Liberalism, Demokrasi-Liberal, dll.

Sumber : Zamir Mohyedin

Story (dicyduk!)

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending