Connect with us

Infozon

10 Teknik Bajet Untuk Halau Cicak Dari Rumah

Salah satu  langkah yang kita lakukan untuk menghalau cicak dari kediaman ialah dengan menggunakan siling kapur. Pun begitu, ia memerlukan perbelanjaan yang tinggi untuk memasangnya. Oleh itu kami sediakan anda 10 cara yang murah dan senang untuk diikuti;

1. Serbuk kopi

10-teknik-bajet-untuk-halau-cicak-dari-rumah1

Caranya mudah, campurkan serbuk kopi dengan serbuk tobacco  dan sedikit air. Bentukkan bulat-bulat kecil. Kemudian, lekatkan pada hujung pencungkil gigi dan letakkan di sudut rumah yang gelap terutama belakang almari, perabot dan sebagainya. Apabila cicak ternampak, ia akan memakan bahan tersebut dan mati. Anda kemudian bolehlah buangkan bangkainya seminggu sekali.

2. Bawang putih

10-teknik-bajet-untuk-halau-cicak-dari-rumah2

Gantungkan bawang putih dikeliling rumah atau jadikan ia dalam bentuk jus dan masukkan ke dalam bekas semburan. Sembur  dibahagian yang mudah didekati cicak.

3. Bawang besar

10-teknik-bajet-untuk-halau-cicak-dari-rumah3

Anda juga boleh menggunakan bawang besar jika tiada bawang putih. Praktikkan kaedah yang sama iaitu potong kepada beberapa bahagian dan masukkan ke dalam kantung. Gantungkan di bahagian kediaman yang berpotensi didatangi cicak. Ataupun anda juga boleh mengisar bawang besar dan dapatkan perahan jus. Simpan di dalam botol semburan dan sembur di kawasan tersebut.

4. Plypaper

10-teknik-bajet-untuk-halau-cicak-dari-rumah4

Lekatkan di bahagian dinding yang anda sering terlihat cicak itu. Apabila cicak terlekat pada kertas tersebut anda kemudiannya bolehlah buangkan.

5. Cili kering

10-teknik-bajet-untuk-halau-cicak-dari-rumah5

Gantungkan sebungkus cili kering di kawasan yang banyak cicak. Bau cili kering itu akan menyebabkan ketidak hadiran cicak.

6. Bela kucing

10-teknik-bajet-untuk-halau-cicak-dari-rumah6

Cicak sangat takut kepada kucing, jadi belalah kucing untuk penyelesaiannya!

7. Kulit telur ayam

10-teknik-bajet-untuk-halau-cicak-dari-rumah7

Cicak sangat alergik dengan mineral kulit telur ayam. Caranya adalah basuh dan keringkan kulit telur ayam itu dalam 2 atau 3 hari. Pecahkan pada saiz yang kecil. Letakkan di mana-mana untuk mengelakkan cicak berkunjung.

8. Bunuh serangga

10-teknik-bajet-untuk-halau-cicak-dari-rumah8

Pastinya anda mengetahui bahawa serangga adalah makanan cicak. Jadi anda seharusnya membunuh serangga terlebih dahulu. Sekiranya rumah anda tiada serangga, pastinya cicak juga tiada!

9. Jaga kebersihan rumah

Pastikan rumah anda sentiasa bersih dan kemas bagi mengelakkan kehadiran cicak.

10. Air dan cili api

10-teknik-bajet-untuk-halau-cicak-dari-rumah10

Cicak sangat tidak sukakan campuran air dan cili api. Ambil 4 hingga 5 biji cili padi dan bancuhkan bersama air. Masukkan dalam botol spray. Kemudian spray di tempat yang adanya cicak.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending