Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Wakil PKR Sabah Cadang Anwar Dinobatkan ‘Bapa Malaysia’

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu dinobatkan sebagai ‘Bapa Malaysia’ atas sumbangan beliau dalam isu berkait Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Memetik laporan Harian Metro, Perwakilan Parti Rakyat (PKR) dari Sabah, Antakor Rasam berkata demikian ketika berucap di Kongres Nasional PKR 2023 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), semalam.

Wakil PKR Sabah cadang Anwar dinobatkan ‘Bapa Malaysia’

Foto: Sabah Gazette

Selain itu, Antakor juga berkata Anwar juga tidak pernah ada dalam perlembagaan mana-mana parti sebaliknya hanya di PKR, tidak seperti Perdana Menteri sebelumnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Dengan kuasa tuhan, Presiden PKR diangkat menjadi Perdana Menteri. Beliau telah melantik Timbalan Perdana Menteri dari Borneo. Segera membentuk Jawatankuasa Teknikal Majlis Tindakan Pelaksanaan Perjanjian Malaysia 1963.

Artikel lain: “Coldplay Ini Antara Kumpulan Yang Sokong Palestin..”- Anwar Ibrahim

“Dan terkini dalam sejarah Dewan Rakyat, meluluskan Rang Undang-Undang Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang membolehkan wakil dari Sabah dan Sarawak dilantik sebagai anggota LHDN.
“Perkara ini tidak pernah dilakukan oleh Perdana Menteri sebelumnya. Maka dengan itu, saya fikir tidak ada keraguan lagi, Anwar perlu dinobatkan sebagai Bapa Malaysia,” katanya.

Foto: New Straits Times

Dalam pada itu, Antakor juga menggesa agar pimpinan PKR di Sabah agar ‘sihat walafiat’ kerana pilihan raya akan berlangsung tidak lama lagi di negeri itu.

“Pilihan raya tidak lama lagi. Kita perlu menggarap segala sumber dan kekuatan untuk menang kerana pilihan raya itulah yang menjadi kayu ukur kepada pilihan raya umu akan datang.
“Oleh yang demikian, garis dasarnya ialah kesatuan dan perpaduan dalam kalangan pimpinan PKR di Sabah perlu sihat walafiat. Tidak perlu kita kuat tapi kalau kita berantakan sama sendiri hancur,” ujarnya.

Sumber: Harian Metro (Mohammad Khairil Ashraf Mohd Khalid)

+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.