Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Tauliah Mengajar Agama Di Selangor, Tiada ‘Special Lane’ Walaupun Popular

Tiada ‘special lane‘ atau pengecualian istimewa kepada golongan pendakwah yang ingin menyampaikan ceramah agama Islam di Selangor walaupun mereka berpengaruh dan popular.

Menurut laporan Sinar Harian, Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, semua individu perlu mengikut undang-undang dan peraturan berkuat kuasa di Selangor dengan memohon tauliah mengajar.

“MAIS amat mengalu-alukan semua pihak yang ingin memohon tauliah di Selangor sama ada untuk mengajar, berceramah atau sebagainya.
“Bagaimanapun, setiap individu hendaklah membuat permohonan tauliah kepada Jawatankuasa Tauliah MAIS melalui Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terlebih dahulu,” katanya ketika ditemui media hari ini.

Pada masa sama, beliau memaklumkan seramai 5,642 penceramah berkelayakan sudah menerima tauliah di Selangor sehingga 7 Disember tahun lalu.

Baru-baru ini, penceramah bebas Ustaz Wadi Annuar memaklumkan dua program ceramahnya yang dijadualkan berlangsung pada 10 dan 11 Mac ini di Selangor dibatalkan tanpa memberitahu punca sebenar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Begitu juga dengan pendakwah selebriti, Ustaz Azhar Idrus yang memaklumkan kuliah Maghrib pada 26 Februari lalu di sebuah masjid di Selangor dibatalkan atas arahan JAIS.

Mengulas tentang perkara tersebut, Abdul Aziz berkata, hasil semakan pihaknya mendapati kedua-dua penceramah berkeenaan tidak mempunyai tauliah bagi mengajar tentang agama Islam di Selangor.

Sumber: Sinar Harian (Mohd Azlim Zainury)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pemergian sepasang suami isteri yang maut dalam kemalangan membabitkan lima buah kenderaan di Kampung Selamat, Sungai Tong, Setiu semalam mengundang rasa sayu dalam kalangan...

Dunia

Seorang wanita menangis sewaktu menjalani hukuman sebat sebanyak 100 kali di hadapan umum selepas didapati bersalah berzina dengan iparnya. Tak kuat tahan sakit Video...

Lokal

Malang tidak berbau, seorang lelaki dilaporkan maut selepas motosikal ditungganinya dipercayai gagal memotong sebuah kereta sebelum bertembung dengan treler. Kejadian dipercayai berlaku kira-kira jam...

Lokal

Rezeki tak disangka, seorang pelajar perempuan Tingkatan 2 menjadi individu paling muda membayar zakat perniagaan sebanyak RM10,000 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat...

Advertisement