Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Pihak Masjid Jame’ Badlishah Yan Mohon Maaf, Laung Azan Maghrib Cepat 2 Minit

Pihak pentadbir Masjid Jame’ Badlishah Pekan Yan telah membuat permohonan maaf atas kesilapan melaungkan azan Maghrib lebih awal dua minit berbanding waktu sebenar pada 30 Mac lalu.

Masalah teknikal jam digital

Memetik laporan dari Kosmo! Timbalan Pengerusi masjid, Ustaz Ahmad Nasir memaklumkan yang perkara tersebut berlaku disebabkan masalah teknikal menerusi paparan jam digital di masjid berkenaan.

“Para jemaah yang bergantung semata-mata kepada laungan azan Maghrib dari Masjid Jame’ Badlishah Pekan Yan untuk berbuka puasa, sila maklum bahawa puasa tuan dan puan telah terbatal pada hari tersebut dan perlu diganti atau diqadha.
“Begitulah pandangan Jumhur Ulama’ dari kalangan Hanafi, Maliki, Syafie dan ramai di kalangan ulama’ Hanbali menyatakan bahawa puasa tersebut batal dan wajib diqadha’,” katanya.

Susulan daripada itu, mereka yang sudah berbuka mengikut laungan azan yang dikumandangkan dari Masjid Jame’ Badlishah Pekan Yan tempoh hari perlu mengqada’ atau menggantikan puasa berkenaan kerana telah terbatal.

Perkara seperti ini bukan kali pertama terjadi kerana sebelum ini pernah berlaku di beberapa kawasan berbeza saban tahun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Kosmo! (Othman Yahaya)

Siti Hajar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Sosial

Seorang wanita dari Indonesia mohon maaf selepas video TikToknya yang memaparkan dakwaan dia tidak pernah mendengar suara azan di Malaysia menjadi tular. Menerusi satu...

Sosial

Tular di media sosial memaparkan gambar dan video sekumpulan sami Buddha sedang berehat di sebuah masjid di Temanggung di Jawa Tengah, Indonesia. Menerusi saluran...

Lokal

Penglibatan pengasas kedai serbaneka KK Mart, Datuk Seri Dr Chai Kee Kan bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Uzbekistan bagi lawatan rasmi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd