Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Pihak Masjid Jame’ Badlishah Yan Mohon Maaf, Laung Azan Maghrib Cepat 2 Minit

Pihak pentadbir Masjid Jame’ Badlishah Pekan Yan telah membuat permohonan maaf atas kesilapan melaungkan azan Maghrib lebih awal dua minit berbanding waktu sebenar pada 30 Mac lalu.

Masalah teknikal jam digital

Memetik laporan dari Kosmo! Timbalan Pengerusi masjid, Ustaz Ahmad Nasir memaklumkan yang perkara tersebut berlaku disebabkan masalah teknikal menerusi paparan jam digital di masjid berkenaan.

“Para jemaah yang bergantung semata-mata kepada laungan azan Maghrib dari Masjid Jame’ Badlishah Pekan Yan untuk berbuka puasa, sila maklum bahawa puasa tuan dan puan telah terbatal pada hari tersebut dan perlu diganti atau diqadha.
“Begitulah pandangan Jumhur Ulama’ dari kalangan Hanafi, Maliki, Syafie dan ramai di kalangan ulama’ Hanbali menyatakan bahawa puasa tersebut batal dan wajib diqadha’,” katanya.

Susulan daripada itu, mereka yang sudah berbuka mengikut laungan azan yang dikumandangkan dari Masjid Jame’ Badlishah Pekan Yan tempoh hari perlu mengqada’ atau menggantikan puasa berkenaan kerana telah terbatal.

Perkara seperti ini bukan kali pertama terjadi kerana sebelum ini pernah berlaku di beberapa kawasan berbeza saban tahun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Kosmo! (Othman Yahaya)

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Baru-baru ini, tular sebuah video detik cemas yang dialami oleh penumpang apabila pintu kecemasan pesawat salah sebuah syarikat penerbangan telah dibuka sebelum mendarat dengan...

Spotlight

Anggota kumpulan tersohor Korea Selatan, BLACKPINK iaitu Lisa mendedahkan dirinya enggan dan malu berkongsi foto berbikini setiap kali bercuti di pantai. Lisa dalam satu...

Spotlight

Selebriti popular Indonesia, Raffi Ahmad mahu menjual jet peribadinya yang dibeli sekitar setahun lalu telah berjaya menarik perhatian ramai. Menerusi hantaran yang dimuat naik...

Lokal

Jenazah pendaki Malaysia Everest 2023 (ME2023), Allahyarham Awang Askandar Ampuan Yaacub selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Benoni, Papar petang tadi. Menurut laporan...

Advertisement