Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Pihak Masjid Jame’ Badlishah Yan Mohon Maaf, Laung Azan Maghrib Cepat 2 Minit

Pihak pentadbir Masjid Jame’ Badlishah Pekan Yan telah membuat permohonan maaf atas kesilapan melaungkan azan Maghrib lebih awal dua minit berbanding waktu sebenar pada 30 Mac lalu.

Masalah teknikal jam digital

Memetik laporan dari Kosmo! Timbalan Pengerusi masjid, Ustaz Ahmad Nasir memaklumkan yang perkara tersebut berlaku disebabkan masalah teknikal menerusi paparan jam digital di masjid berkenaan.

“Para jemaah yang bergantung semata-mata kepada laungan azan Maghrib dari Masjid Jame’ Badlishah Pekan Yan untuk berbuka puasa, sila maklum bahawa puasa tuan dan puan telah terbatal pada hari tersebut dan perlu diganti atau diqadha.
“Begitulah pandangan Jumhur Ulama’ dari kalangan Hanafi, Maliki, Syafie dan ramai di kalangan ulama’ Hanbali menyatakan bahawa puasa tersebut batal dan wajib diqadha’,” katanya.

Susulan daripada itu, mereka yang sudah berbuka mengikut laungan azan yang dikumandangkan dari Masjid Jame’ Badlishah Pekan Yan tempoh hari perlu mengqada’ atau menggantikan puasa berkenaan kerana telah terbatal.

Perkara seperti ini bukan kali pertama terjadi kerana sebelum ini pernah berlaku di beberapa kawasan berbeza saban tahun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Kosmo! (Othman Yahaya)

+ posts

Siti Hajar
Written By Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Pasangan pelakon popular Hollywood, Jason Statham dan Rosie Huntington-Whiteley tampil berpakaian sopan serta menutup aurat ketika lawat masjid telah berjaya raih pujian peminat. Menerusi hantaran...

Dunia

Amaran mengenai fenomena  ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa orang saintis dan dijangka cukup kuat. Mungkin...

Spotlight

Video penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) dan suami barunya, Tiko Aryawardhana di ‘after party’ usai dari majlis resepsi perkahwinan mereka telah tular ...

Dunia

11 pendaki ditemukan maut susulan letusan Gunung Berapi Marapi di Sumatera Barat dan tiga lagi pendaki ditemukan selamat oleh penyelamat Indonesia. Menurut laporan Reuters,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.