Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sukan

Malaysia Tolak Bida Jadi Tuan Rumah Bersama Pada Piala Dunia 2034

Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) mengesahkan bahawa menolak bidaan untuk menjadi tuan rumah bersama Piala Dunia 2034 sekali gus  menafikan khabar angin menerima pelawaan Indonesia dan Australia.

Tolak jadi tuan rumah Piala Dunia 2034

Memetik laporan dari Utusan Malaysia, Presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin menegaskan pihak mereka tidak berganjak dengan pendirian menyokong bidaan Arab Saudi untuk edisi ke-25 kejohanan bola sepak paling berprestij di dunia itu.

“Saya nafikan dan Malaysia tidak akan membida. Kami memberi sokongan penuh kepada Arab Saudi,” kata Hamidin.

piala dunia 2034

Indonesia & Australia ajak Malaysia, Singapura bida Piala Dunia 2034

Sebelum ini, Presiden Persatuan Bola Sepak Indonesia (PSSI), Erick Thohir mendedahkan negara itu sedang berunding dengan Australia bagi menjadi tuan rumah bersama  dan akan melibatkan ­Malaysia serta Singapura.

Perbincangan itu diadakan selepas Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) minggu lalu menjemput semua ahli gabungan dari Asia dan Oceania mengemukakan bidaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kami sedang berbincang dengan Australia.” ujarnya.
“Ketika saya melawat Malaysia dan Singapura kedua-dua negara menyatakan minat untuk menyertai Indonesia dan Australia,” katanya menerusi Sydney Morning Herald.

piala dunia 2034

Artikel lain: Indonesia Dan Australia Pelawa Malaysia Anjur Piala Dunia Edisi 2034

Tambah Erick lagi, jika mereka dan Australia dapat bergabung dengan Malaysia serta Australia, mereka pasti dapat memenangi bidaan tersebut berbanding Arab Saudi.

Walau bagaimanapun, Datuk Hamidin Mohd. Amin baru sahaja menyatakan sokongan terhadap Arab Saudi berhubung bidaan Piala Dunia seterusnya selepas Sepanyol, Maghribi dan Portugal sebagai tuan rumah bersama Piala Dunia 2030.

Sumber: Utusan Malaysia (Mohammad Rozaidi Zulkifli)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Siti Hajar
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Polis masih menjalankan siasatan untuk mencari seorang guru wanita dari Sekolah Kebangsaan Kota Masai 3, Pasir Gudang, Johor yang dilaporkan hilang sejak 26 Disember...

Lokal

Persatuan Hindu Agamam Ani Malaysia meminta kerajaan tidak terus menutup mulut dalam isu melibatkan penceramah bebas, Firdaus Wong yang didakwa menyarankan cara mengislamkan remaja...

Lokal

Kedua-dua peguam yang mewakili ibu Zayn Rayyan bantah permohonan polis untuk rekod pengakuan anak guam mereka di Mahkamah Majistret 2 di Petaling Jaya pada...

Sosial

Majlis Ulama Indonesia (MUI) tampil memberi penjelasan dengan menyiasat dakwaan video yang tular berhubung penduduk mendaki Gunung Bawakaraeng di wilayah Sulawesi untuk melakukan ibadat...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd