Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Elak Kes Mahkamah Ditangguh, Ahmad Faizal Minta Zahid Direhatkan Daripada Jawatan TPM

Umum sedia maklum, kes rasuah membabitkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi masih lagi dijalankan memandangkan ia seringkali ditunda atas sebab-sebab tertentu.

Susulan itu, Timbalan Presiden Parti Pribumi Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu menggesa agar Zahid direhatkan daripada jawatan yang disandangnya.

Ahmad Faizal berkata, ia adalah langkah terbaik bagi memastikan perbicaraan kes di mahkamah dapat diselesaikan tanpa wujudnya sebarang kelewatan atau gangguan.

Dalam pada itu, Ahmad Faizal menyatakan permohonan Presiden UMNO mendapatkan semula pasport antarabangsanya berupaya menganggup proses perbicaraan kerana boleh memberi tekanan kepada pihak mahkamah termasuk hakim.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Ia berikutan permohonan yang difailkan Datuk Seri Ahmad Zahid kepada pihak mahkamah untuk pasport beliau dikembalikan secara kekal, walaupun dokumen itu sebelum ini telah diserahkan bagi mematuhi syarat ikat jamin perbicaraan yang masih berlangsung, berkaitan 47 pertuduhan rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram dana Yayasan Akalbudi.

“Dalam permohonannya, Datuk Seri Ahmad Zahid mendakwa beliau telah diberi mandat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mewakilinya dalam beberapa urusan pentadbiran negara.
“Selain bagi melancarkan pergerakan, urusan dan tugasan selaku Timbalan Perdana Menteri, yang dikehendaki berada di dalam dan di luar negara,” jelas Ahmad Faizal.

Tambah bekas Menteri Belia dan Sukan, walaupun hakim mempunyai kuasa mutlak untuk memulangkan pasport berkenaan, namun jawatan yang disandang oleh Ahmad Zahid sebenarnya boleh memberi kesan terhadap bidang kehakiman.

“Bidang tugas yang dipegang Datuk Seri Ahmad Zahid yang dalam pentadbiran kerajaan ketika ini, akan memberi kesan kepada kuasa bidang kehakiman untuk menjamin perbicaraan yang efisyen, lancar serta tanpa penangguhan.
“Pemulangan pasport berkenaan pastinya akan menyebabkan lebih banyak kelewatan dalam proses perbicaraan, dengan pelbagai alasan urusan tugas, seterusnya akan mengambil masa yang lebih lama untuk diselesaikan,” jelasnya.

Katanya lagi, seseorang Timbalan Perdana Menteri yang berdepan perbicaraan 47 pertuduhan di mahkamah ketika ini dilihat sebagai perosak kepada komposisi Jemaah Menteri serta kerajaan keseluruhannya.

“Ia adalah satu penghinaan kepada majoriti pengundi dalam Pilihan Raya Umum ke-15, yang mengharapkan sebuah kerajaan bersih, telus dan berintegriti,” katanya lagi.

Terdahulu, Ahmad Zahid memohon pihak mahkamah untuk mengembalikan pasport antarabangsanya bagi memudahkan beliau melakukan urusan rasmi sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Sumber: Twitter @PejaOfPerak

Written By

Jadi diri sendiri

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Anggota polis berpangkat Lans yang didakwa menembak isterinya, Safsufarnisya Salleh, 27 dengan lebih dari lima tembakan meminta agar dibawa ke pusara allahyarham. Permintaan itu...

Dunia

Demi konten dan perhatian, sesetengah orang sanggup melanggar larangan yang telah ditetapkan agama sedangkan dia sedar bahawa apa yang dilakukan adalah berdosa. Demi konten...

Spotlight

Sebelum ini, kecoh di media sosial apabila nama pelawak Indonsia iaitu Daus Mini didakwa curang belakang isterinya, Shelvie Hana Wijaya. Pun begitu, segalanya berubah...

Spotlight

Kereta pengarah dan penulis skrip filem kontroversi Mentega Terbang, Mohd Khairi Anwar Jailani serta pelakon karya tersebut disimbah cat dan bahan asid hari ini....

Advertisement