Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Dua Ceramah Dibatal, JAIS Sahkan Ustaz Wadi Annuar Tiada Tauliah Di Selangor

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) mengesahkan pendakwah bebas, Ustaz Wadi Annuar tiada tauliah mengajar agama Islam di Selangor.

Menurut laporan BH Online, Pengarah JAIS, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad berkata, pihaknya menegaskan bahawa nasihat diberikan kepada pihak penganjur bagi sesi ceramah pendakwah itu adalah selaras dengan ketetapan tersebut.

“Menurut Seksyen 118, Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003 Pindaan 2016 yang menetapkan hanya Jawatankuasa Tauliah…
“…yang mempunyai bidang kuasa memberikan tauliah bagi maksud pengajaran agama Islam atau apa-apa perkara tentang agama Islam di Selangor,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohd Shahzihan berkata, pihaknya maklum berhubung posting dimuat naik di laman Facebook miliki Ustaz Wadi Annuar semalam mengenai pembatalan dua ceramah di Selangor yang kemudian dikongsi semula oleh Facebook Harakahdaily.

“JAIS kesal dengan tindakan individu dan pihak tertentu yang membuat hantaran-hantaran kurang tepat tentang prinsipal di media sosial.
“Ini mewujudkan persepsi tidak baik terhadap Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, pihak Berkuasa Agama dan kerajaan negeri Selangor,” ujarnya.

Semalam, Ustaz Wadi Annuar memaklumkan ceramah yang dijadualkan berlangsung pada 10 dan 11 Mac ini di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz, Shah Alam dan Padang Astaka Tanjung Karang, Selangor terpaksa dibatalkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walau bagaimanapun, beliau tidak berkongsi lebih lanjut mengenai pembatalan kedua-dua ceramah berkenaan sekali gus menimbulkan pelbagai spekulasi netizen.

Sumber: BH Online (Ruwaida Md Zain)

Nor Hidayah
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Spotlight

Selebriti Indonesia, Lucinta Luna atau nama sebenarnya Muhammad Fattah mendedahkan dia mengalami ‘morning sickness’ yang teruk susulan kehamilannya. Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh...

Spotlight

Nama selebriti Indonesia, Lucinta Luna rasanya tidak perlu diperkenalkan lagi. Mana tidaknya, ada sahaja kontroversi yang dibangkitkan sehingga menjadi bualan hangat ramai. Malah, sebelum ini dia...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.