Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Berhenti Kerja Makan Gaji, Suami Isteri Raih RM12,000 Sebulan Jual Donut

Keputusan untuk berhenti kerja membuahkan hasil apabila sepasang suami isteri berjaya meraih pendapatan RM12,000 sebulan selepas membangunkan perniagaan menjual donut sepenuh masa.

Menerusi laporan Utusan Malaysia, Haayul Hadman, 25, dan suaminya Muhammad Alif Yahya, 26, berasal dari Felda Bukit Waha mempunyai minat dalam perniagaan pembuatan kek dan roti.

Jelasnya, mereka akan menggunakan empat hingga lima kilogram sehari untuk memproses adunan dimana lebih 200 biji dibuat pada setiap hari.

“Sebelum ini saya be­kerja makan gaji tetapi selepas berkahwin, saya dan suami sepakat untuk sama-sama membuka perniagaan donut yang diproses di rumah mentua.
Kami menggunakan empat hingga lima kilogram tepung sehari untuk diuli. Kami akan mula memproses pada pukul 9 pagi hingga 4 petang dan mula berjualan pada pukul 5 petang.
“Syukur alhamdulillah sambutan terhadap donut kami sungguh baik apabila lebih 200 keping yang dibuat setiap hari, kadangkala habis dalam tempoh setengah jam,” katanya.

Bukan itu sahaja, Haayul berkata proses penyelidikan dan pembangunan (R&D) perlu dilakukan berulang kali demi menghasilkan donut yang lembut dan enak.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Saya sebelum ini belajar sendiri membuat donut dan juga terus belajar lagi dengan seorang guru. Dengan pengalaman dan ilmu diperoleh, saya campurkan kedua-dua ilmu untuk R&D.
“Tidak dinafikan ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) suatu ketika dahulu ramai pengusaha donut muncul, namun ramai yang tidak bertahan lama,” ujarnya lagi.

Sumber: Utusan Malaysia (Masturah Suradi)

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Kolumnis

Persediaan umat Islam dalam menyambut kedatangan lebaran Aidilfitri yang berbaki tidak kurang dari seminggu merupakan detik yang sering menjadi keutamaan dalam setiap keluarga. Keterujaan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd