Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Belanjawan 2023: Kerajaan Lepaskan 130,000 Rakyat Daripada Status Muflis

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim  hari ini memaklumkan kerajaan menyasarkan 130,000 rakyat dilepaskan daripada status muflis setelah pindaan Akta Insolvensi 1967 diluluskan.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata, akta tersebut akan dipinda supaya kes muflis dapat dilepaskan secara automatik pada masa yang singkat.

Jelas beliau, sementara menunggu pindaan tersebut diluluskan, kes-kes kecil yang mempunyai hutang kurang daripada RM50,000 dan memenuhi syarat akan dilepaskan serta-merta mulai 1 Mac ini.

“Rakyat yang diisytihar muflis berhak punyai peluang kedua. Setakat Januari, lebih 260,000 kes muflis telah direkodkan.
“Ia turut melibatkan anak-anak kita majoritinya Melayu yang mempunyai potensi menyumbang kepada ekonomi negara,” katanya ketika membentangkan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat pada Jumaat.

Bantu golongan banduan

Selain itu, Ahli Parlimen Tambun turut menyatakan golongan banduan turut menerima kepentingan daripada pembentangan Belanjawan 2023.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut beliau, mereka ini akan terus diberi latihan secukupnya melalui program Skill for Inmate bagi tujuan asimilasi semula ke dalam masyarakat.

Malah, majikan juga digalakkan untuk menggaji banduan termasuk bekas penghuni Sekolah Henry Gurney dan institusi perlindungan dan pemulihan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) serta layak mendapat potongan cukai tambahan.

Tambah Anwar, kerajaan akan terus memperkasa Program Agro Penjara untuk banduan terlibat dalam aktiviti pertanian yang dilaksanakan di atas tanah penjara tanah penjara seluas 70 hektar.

Sumber: Sinar Harian (Nazrin Zulkafli)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Jadi diri sendiri

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Anggota polis berpangkat Lans yang didakwa menembak isterinya, Safsufarnisya Salleh, 27 dengan lebih dari lima tembakan meminta agar dibawa ke pusara allahyarham. Permintaan itu...

Dunia

Demi konten dan perhatian, sesetengah orang sanggup melanggar larangan yang telah ditetapkan agama sedangkan dia sedar bahawa apa yang dilakukan adalah berdosa. Demi konten...

Spotlight

Sebelum ini, kecoh di media sosial apabila nama pelawak Indonsia iaitu Daus Mini didakwa curang belakang isterinya, Shelvie Hana Wijaya. Pun begitu, segalanya berubah...

Spotlight

Kereta pengarah dan penulis skrip filem kontroversi Mentega Terbang, Mohd Khairi Anwar Jailani serta pelakon karya tersebut disimbah cat dan bahan asid hari ini....

Advertisement