Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Batal projek HSR, Muhyiddin, Tun Mahathir & 3 Lagi Diheret Ke Mahkamah

Seorang warganegara Malaysia, Mohd Hatta Sanuri telah menfailkan writ saman kepada dua bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin Yassin susulan pembatalan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) antara Malaysia dan Singapura.

Diheret bersama 3 lagi ke mahkamah

Memetik laporan dari Malaysiakini, selain daripada dua bekas perdana menteri itu, tiga lagi defenden turut akan diheret ke mahkamah iaitu bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab terhadap ekonomi Mustapha Mohamed, bekas menteri pengangkutan Wee Ka Siong dan kerajaan Malaysia sebagai defendan ketiga, keempat dan kelima.

Difahamkan, warganegara Malaysia itu mendakwa Mahathir cuai dan melakukan kesalahan penyelewengan dalam jawatan awam apabila membuat keputusan untuk menangguhkan projek HSR pada 5 Sept 2018, yang didakwa mengakibatkan Malaysia membayar pampasan RM46 juta kepada Singapura pada 31 Jan, 2019 sewaktu beliau menjadi perdana menteri.

Plaintif juga mendakwa bahawa Muhyiddin turut melakukan kecuaian dan penyelewengan dalam jawatan awam, sebagai perdana menteri ketika itu, dengan menamatkan projek HSR pada 31 Dis 2020 sekaligus menyebabkan Malaysia membayar lebih RM320 juta sebagai pampasan kepada Singapura pada 2021 untuk pembatalan perjanjian dua hala antara kedua-dua negara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Minta defenden bayar ganti rugi

Mustapha dan Wee ka Siong juga didakwa cuai dan melakukan penyelewengan dalam jawatan awam berhubung penangguhan projek itu.

Antara kerugian yang dialami oleh semua rakyat Malaysia berikutan penamatan projek HSR yang didakwa Hatta adalah hilangnya keyakinan pelabur asing terhadap negara, kehilangan 70,000 pekerjaan berpotensi bergaji tinggi daripada projek itu, kehilangan peluang untuk memperoleh keuntungan RM70 bilion daripada pembinaan, operasi HSR serta lebih RM366 juta kerugian akibat Malaysia membayar pampasan kepada Singapura.

“Berdasarkan fakta di atas, defendan perlu membayar ganti rugi teruk dan teladan kepada setiap rakyat Malaysia, termasuk plaintif, untuk tindakan yang tidak mengikut perlembagaan, kejam dan untuk manfaat tidak jujur mereka sendiri yang membelakangkan kepentingan rakyat Malaysia, ” dakwa Hatta.

 

Susulan daripada itu, Hatta meminta beberapa relif seperti pengisytiharan untuk menarik balik pembatalan projek HSR.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dia juga memohon pengisytiharan untuk memaksa defendan membayar RM1 juta sebagai ganti rugi dan pampasan kepada setiap warganegara Malaysia serta memohon perintah mahkamah untuk memaksa lima defendan memberi penjelasan bertulis berhubung sebab penangguhan dan pembatalan projek.

Tuntutan mahkamah ditetapkan untuk pengurusan kes pada 2 Feb di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur dan Hatta telah diwakili peguam dari firma guaman Mohaji, Hazury & Ismail.

 

Sumber: Malaysiakini (Hidir Reduan Abdul Rashid)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Anggota polis berpangkat Lans yang didakwa menembak isterinya, Safsufarnisya Salleh, 27 dengan lebih dari lima tembakan meminta agar dibawa ke pusara allahyarham. Permintaan itu...

Dunia

Demi konten dan perhatian, sesetengah orang sanggup melanggar larangan yang telah ditetapkan agama sedangkan dia sedar bahawa apa yang dilakukan adalah berdosa. Demi konten...

Spotlight

Sebelum ini, kecoh di media sosial apabila nama pelawak Indonsia iaitu Daus Mini didakwa curang belakang isterinya, Shelvie Hana Wijaya. Pun begitu, segalanya berubah...

Spotlight

Kereta pengarah dan penulis skrip filem kontroversi Mentega Terbang, Mohd Khairi Anwar Jailani serta pelakon karya tersebut disimbah cat dan bahan asid hari ini....

Advertisement