Connect with us

WTF

WHO Beri Amaran Covid-19 Tidak Akan Hilang, Penduduk Dunia Perlu Terima Hakikat

Suka atau tidak? Ini hakikat yang perlu kita terima, apabila pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengeluarkan amaran pada Rabu, COVID-19 tidak akan hilang.

Susulan daripada itu, penduduk dunia perlu menerima hakikat dan belajar hidup dengannya, dengan mengamalkan norma kehidupan yang baru.

Perlu belajar hidup dengan Covid-19

Menurut WHO, meskipun ketika ini beberapa negara di seluruh dunia mulai secara beransur-ansur melonggarkan sekatan perintah berkurung, namun Covid-19 tidak mungkin begitu mudah dihapuskan.

Pengarah Kecemasan WHO, Michael Ryan, berkata, Covid-19 menyerang populasi manusia, oleh itu sangat sukar untuk diramalkan bila kita akan mengatasinya.

Tidak akan hilang

Tambahnya lagi, virus ini mungkin menjadi virus pendemik lain di kalangan penduduk dunia ketika ini dan ia mungkin tidak akan pernah hilang.

Advertisement

Oleh itu, WHO memberi amaran, bahawa tidak ada jaminan bagi kebanyakan negara yang mula melonggarkan sekatan perintah berkurung tidak akan mencetuskan gelombang jangkitan kedua.

Covid-19 kali pertama muncul di Wuhan, China akhir tahun lalu dan kini sudah menjangkiti lebih daripada 4.2 juta orang di seluruh dunia dan membunuh hampir 300,000 di seluruh dunia.

Sumber : Berita Harian

Continue Reading
Advertisement

Trending