Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

Sokong Transformasi Digital Negara, Microsoft Labur RM10.5 Bilion Di Malaysia

Microsoft mengumumkan bakal labur sebanyak RM10.5 bilion di Malaysia untuk membangunkan infrastruktur awan dan kecerdasan buatan (AI).

Memetik laporan DagangNews, pelaburan yang akan dibuat dalam tempoh empat tahun itu adalah usaha untuk mempercepatkan transformasi digital di Malaysia.

Menurut Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Microsoft, Satya Nadella, pihaknya bertekad untuk menyokong transformasi AI Malaysia dan memastikan usaha itu membawa manfaat kepada rakyat negara ini.

“Pelaburan kami dalam infrastruktur dan kemahiran digital akan membantu syarikat perniagaan, masyarakat dan pencipta perisian Malaysia menggunakan teknologi terkini untuk memacu pertumbuhan ekonomi terangkum dan mempelopori inovasi di seluruh negara,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada Forum Kepimpinan Kebangsaan AI yang turut dihadiri Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Putrajaya pada Khamis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, pelaburan ini bertujuan menjadikan Malaysia sebagai hab digital terkemuka di peringkat serantau dengan fokus kepada meningkatkan kemahiran 200,00 rakyat Malaysia untuk menguasai AI.

Selain itu, pelaburan ini turut bertujuan memacu pertumbuhan ekonomi serta keterangkuman melalui teknologi inovatif.

Artikel lain: Pembinaan LRT Di Langkawi, Tiada Permohonan Dari Kedah Kepada APAD – Loke

Ia juga akan mengukuhkan kerjasama dengan Kerajaan Malaysia bagi menubuhkan Pusat AI negara dan meningkatkan keupayaan keselamatan siber negara serta menyokong pertumbuhan komuniti pencipta perisian di negara ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Microsoft labur RM10.5 Bilion di Malaysia

Dengan matlamat meningkatkam produktiviti, daya saing, daya tahan dan pertumbuhan ekonomi negara, pelaburan itu membuktikan komitmen Microsoft.

Microsoft mahu membangunkan Malaysia menjadi sebuah pusat pengkomputeran awan dan teknologi canggih yang berkaitan, termasuk AI generatif.

Pada masa yang sama, pelaburan infrastruktur digital itu juga melanjutkan Inisiatif Bersama Malaysia oleh Microsoft yang diumumkan pada April 2021.

Pelaburan ini akan membolehkan Microsoft memenuhi permintaan bagi perkhidmatan pengkomputeran awan yang semakin meningkat di Malaysia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ia juga membolehkan negara merebut dan memanfaatkan pelbagai peluang untuk menggiatkan pertumbuhan ekonomi dan produktiviti menerusi AI terkini.

Sementara itu, menerusi satu perkongsian di Facebook, Anwar berkata jumlah pelaburan ini merupakan yang terbesar pada satu-satu masa oleh Microsoft setelah bertapak selama 32 tahun di Malaysia.

“Malaysia menyambut baik keputusan pelaburan ini yang membuktikan keyakinan mereka kepada asas ekonomi negara yang kukuh, dasar-dasar yang jelas dan terarah, selain mesra pelabur dan kestabilan politik.
“Pelaburan ini selari dan akan menjadi pendukung utama kepada fokus Kerajaan dalam membangunkan kapasiti AI dalam negara,” ujarnya.

Sumber: DagangNews (Nor Azan Fitri Ahmad Hidzir), Facebook Anwar Ibrahim

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anis Rabiatul
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Filem Vina: Sebelum 7 Hari berjaya mendapat sambutan yang meluas apabila meraih 4 juta tontonan setelah 12 hari ditayangkan di Indonesia. Perkara itu dimaklumkan...

Dunia

Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran. Memetik laporan CNN World, perkara...

Spotlight

Skandal seks terbesar dunia hiburan Korea Selatan, Burning Sun kembali mencuri perhatian apabila sebuah dokumentari khas menceritakan secara terperinci mengenai jenayah itu dimuat naik...

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd