Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Pembinaan LRT Di Langkawi, Tiada Permohonan Dari Kedah Kepada APAD – Loke

Kementerian Pengangkutan (MOT) memaklumkan Kerajaan Kedah belum menghantar permohonan kepada Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) berhubung pembinaan LRT di Langkawi.

Memetik laporan Free Malaysia Today, Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata pengumuman kerajaan negeri baru-baru ini mengenai rancangan LRT tersebut hanyalah memorandun persefahaman (MoU).

Menurutnya, MoU itu ditandatangani dengan sebuah firma Korea Selatan untuk melakukan kajian kebolehlaksanaan projek seperti itu.

“Dari segi undang-undang, mereka perlu memohon satu skim landasan kereta api daripada Apad, iaitu di bawah Kementerian Pengangkutan. Setakat ini, belum ada permohonan untuk skim itu.
“Kalau ada tindakan seterusnya, sekiranya syarikat tersebut ada usaha sama, mereka boleh memohon skim itu daripada Apad,” katanya dalam satu sidang media.

Tiada permohonan pembinaan LRT di Langkawi dari Kedah

Foto: Sinar Harian

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, Loke juga berkata operasi jet di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang dijangka bermula pada suku ketiga tahun ini.

“Kita sedang melakukan pengubahsuaian ketika ini dan ada sedikit penyesuaian di terminal,” ujarnya.

Artikel lain: El Nino Dijangka Berterusan Sehingga Julai, NRECC Pantau Jerebu Dalam & Rentas Sempadan

Beliau turut menggesa lebih ramai pelabur dalam industri aeroangkasa dan pemilik jet peribadi untuk menghantar jet mereka ke Malaysia untuk diselenggara, dibaiki dan dibaik pulih (MRO), selari dengan rancangan Malaysia untuk menjadi hab MRO.

Terdahulu, Exco Kedah Haim Hilman Abdullah dilaporkan berkata Permodalan Kedah Bhd telah menandatangani MoU dengan firma Korea Selatan, Royal Eco Train Development (RETD) pada Isnin.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: Focus Malaysia

Menurut Haim Hilman, kajian firma berkenaan terhadap cadangan berkenaan akan siap dalam tempoh enam bulan lagi.

Sementara itu, Kerajaan Kedah merancang membangunkan laluan LRT dari terminal feri Kuah ke Pantai Cenang sebelum diperluaskan secara berperingkat ke destinasi pelancongan lain di pulau itu.

Sumber: Free Malaysia Today (Faisal Asyraf)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd