Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spotlight

Salah Gesa Pemimpin Dunia Segera Beri Bantuan & Selamatkan Penduduk Palestin

Pemain bolasepak pasukan Liverpool, Mo Salah atau Mohamed Salah telah menggesa agar bantuan dibenarkan masuk ke Gaza ditengah-tengah kemelut yang sedang berlaku antara Palestin-Israel.

Gesa segera bantuan diberikan

Dia yang memuat naik video gesaan tersebut di media sosial miliknya susulan daripada berita kematian 500 nyawa apabila serangan letupan dihalakan ke hospital baru-baru ini.

View this post on Instagram

A post shared by Mohamed Salah (@mosalah)

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Tidak selalu mudah untuk bercakap dalam masa seperti ini. Terdapat terlalu banyak keganasan dan terlalu banyak kekejaman yang menyayat hati. Peningkatan dalam beberapa minggu kebelakangan ini tidak dapat disaksikan.
“Semua nyawa tidak berdosa dan mesti dilindungi. Pembunuhan beramai-ramai perlu dihentikan. Keluarga sedang berpecah belah.
“Apa yang jelas sekarang, bantuan kemanusiaan ke Gaza mesti segera dibenarkan,” katanya.

Ujar Salah dalam keadaan serius dan berduka,  penduduk di Gaza kini berada dalam keadaan yang sangat teruk dan insiden yang  berlaku di hospital sungguh mengerikan.

Ketika ini mereka amat memerlukan bantuan makanan, air dan bekalan perubatan dengan segera.

“Saya menyeru para pemimpin dunia untuk bersama-sama mencegah serangan terhadap nyawa yang tidak berdosa. Kemanusiaan mesti diutamakan,” tegasnya.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebelum ini, Salah dilaporkan telah menyumbangkan bantuan yang akan segera disalurkan kepada penduduk Palestin.

Walau bagaimanapun, pihak Salah tidak mendedahkan jumlah sumbangan yang diberikan kepada umum atas sebab-sebab tertentu.

Sumber: Instagram Mo Salah

Advertisement. Scroll to continue reading.

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd