Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Rogol Wanita Pekak, Suspek Dibebaskan Selepas Berkahwin Dengan Mangsa

Baru-baru ini, mahkamah Pakistan telah memutuskan membebaskan seorang perogol selepas dia mengahwini mangsa tersebut dalam satu penyelesaian yang diuruskan oleh majlis orang tua telah mencetuskan kemarahan ramai.

Menurut laporan Harian Metro, keputusan tersebut telah membuatkan aktivis hak asasi manusia tidak berpuas hati kerana ia dianggap tidak memperjuangkan keadilan sewajarnya terhadap wanita.

Difahamkan juga, majoriti kes rogol di negara tersebut tidak dilaporkan yang menyebabkan keganasan seksual terhadap wanita berlaku secara berleluasa dan ini sangat menyedihkan.

Pada Mei lalu, seorang lelaki yang dikenali sebagai Dawlat Khan, 25, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh mahkamah rendah di daerah Buner di wilayah Khyber Pakhtunkhwa kerana merogol seorang wanita pekak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun begitu, dia telah dibebaskan selepas membuat perbincangan di luar mahkamah memandangkan suspek dan mangsa datang daripada keluarga yang sama.

Pada awal tahun ini, Khan telah ditahan oleh pihak berkuasa kerana mangsa melahirkan seorang bayi dan hasil DNA mendapati, bayi tersebut merupakan anaknya.

Bagaimanapun, agak sukar untuk mendakwa Khan atas jenayah rogol memandangkan wanita di Pakistan dianggap sebagai warganegara kelas kedua.

Sumber: Harian Metro (AFP)

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Spotlight

Pempengaruh media sosial asal Korea Selatan, Daud Kim, telah berkongsi video di Instagram miliknya dengan mengumumkan pembelian sebidang tanah di Incheon, Korea Selatan baru-baru...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd