Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Rogol Wanita Pekak, Suspek Dibebaskan Selepas Berkahwin Dengan Mangsa

Baru-baru ini, mahkamah Pakistan telah memutuskan membebaskan seorang perogol selepas dia mengahwini mangsa tersebut dalam satu penyelesaian yang diuruskan oleh majlis orang tua telah mencetuskan kemarahan ramai.

Menurut laporan Harian Metro, keputusan tersebut telah membuatkan aktivis hak asasi manusia tidak berpuas hati kerana ia dianggap tidak memperjuangkan keadilan sewajarnya terhadap wanita.

Difahamkan juga, majoriti kes rogol di negara tersebut tidak dilaporkan yang menyebabkan keganasan seksual terhadap wanita berlaku secara berleluasa dan ini sangat menyedihkan.

Pada Mei lalu, seorang lelaki yang dikenali sebagai Dawlat Khan, 25, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh mahkamah rendah di daerah Buner di wilayah Khyber Pakhtunkhwa kerana merogol seorang wanita pekak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun begitu, dia telah dibebaskan selepas membuat perbincangan di luar mahkamah memandangkan suspek dan mangsa datang daripada keluarga yang sama.

Pada awal tahun ini, Khan telah ditahan oleh pihak berkuasa kerana mangsa melahirkan seorang bayi dan hasil DNA mendapati, bayi tersebut merupakan anaknya.

Bagaimanapun, agak sukar untuk mendakwa Khan atas jenayah rogol memandangkan wanita di Pakistan dianggap sebagai warganegara kelas kedua.

Sumber: Harian Metro (AFP)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Politik

Seorang warganegara Malaysia, Mohd Hatta Sanuri telah menfailkan writ saman kepada dua bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin...

Dunia

Seorang Youtuber ‘besarkan zakar’ terkenal Amerika, Laith Abdallah Algaz ditemui maut di sebuah pangsapuri dekat Pattaya, Thailand pada Isnin. Menurut laporan antarabangsa, mangsa yang...

Spotlight

Selepas setahun menimang cahaya mata hasil menggunakan khidmat ibu tumpang, pelakon antarabangsa, Priyanka Chopra dan suaminya, Nick Jonas akhirnya mendedahkan juga wajah anak perempuan...

Dunia

Seorang pengetua sekolah dilaporkan meninggal dunia ketika bersama seorang guru wanita di dalam sebuah bilik hotel di Tulungagung, Jawa Timur pada 24 Januari lalu....

Advertisement