Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Rogol Wanita Pekak, Suspek Dibebaskan Selepas Berkahwin Dengan Mangsa

Baru-baru ini, mahkamah Pakistan telah memutuskan membebaskan seorang perogol selepas dia mengahwini mangsa tersebut dalam satu penyelesaian yang diuruskan oleh majlis orang tua telah mencetuskan kemarahan ramai.

Menurut laporan Harian Metro, keputusan tersebut telah membuatkan aktivis hak asasi manusia tidak berpuas hati kerana ia dianggap tidak memperjuangkan keadilan sewajarnya terhadap wanita.

Difahamkan juga, majoriti kes rogol di negara tersebut tidak dilaporkan yang menyebabkan keganasan seksual terhadap wanita berlaku secara berleluasa dan ini sangat menyedihkan.

Pada Mei lalu, seorang lelaki yang dikenali sebagai Dawlat Khan, 25, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh mahkamah rendah di daerah Buner di wilayah Khyber Pakhtunkhwa kerana merogol seorang wanita pekak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun begitu, dia telah dibebaskan selepas membuat perbincangan di luar mahkamah memandangkan suspek dan mangsa datang daripada keluarga yang sama.

Pada awal tahun ini, Khan telah ditahan oleh pihak berkuasa kerana mangsa melahirkan seorang bayi dan hasil DNA mendapati, bayi tersebut merupakan anaknya.

Bagaimanapun, agak sukar untuk mendakwa Khan atas jenayah rogol memandangkan wanita di Pakistan dianggap sebagai warganegara kelas kedua.

Sumber: Harian Metro (AFP)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan bersetuju melaksanakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 dengan konsep dan format baharu di bawah Kementerian Pertahanan (MINDEF). Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed...

Spotlight

Ahli gusti profesional, John Cena mengumumkan akan bersara daripada sukan yang diminatinya, WWE pada tahun depan selepas dua dekad terlibat dalam gelanggang tersebut. Menerusi...

Lokal

Pasangan suami isteri yang juga merupakan pempengaruh media sosial telah ditahan dan direman Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Rabu. Memetik laporan Berita Harian,...

Lokal

Seramai 45 orang termasuk tujuh kanak-kanak dilaporkan terperangkap dalam kejadian kepala air ketika pertandingan memancing di sebuah kolam berhampiran Kampung Longob, Jalan Tandek, Kota...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd