Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Rogol Wanita Pekak, Suspek Dibebaskan Selepas Berkahwin Dengan Mangsa

Baru-baru ini, mahkamah Pakistan telah memutuskan membebaskan seorang perogol selepas dia mengahwini mangsa tersebut dalam satu penyelesaian yang diuruskan oleh majlis orang tua telah mencetuskan kemarahan ramai.

Menurut laporan Harian Metro, keputusan tersebut telah membuatkan aktivis hak asasi manusia tidak berpuas hati kerana ia dianggap tidak memperjuangkan keadilan sewajarnya terhadap wanita.

Difahamkan juga, majoriti kes rogol di negara tersebut tidak dilaporkan yang menyebabkan keganasan seksual terhadap wanita berlaku secara berleluasa dan ini sangat menyedihkan.

Pada Mei lalu, seorang lelaki yang dikenali sebagai Dawlat Khan, 25, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh mahkamah rendah di daerah Buner di wilayah Khyber Pakhtunkhwa kerana merogol seorang wanita pekak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun begitu, dia telah dibebaskan selepas membuat perbincangan di luar mahkamah memandangkan suspek dan mangsa datang daripada keluarga yang sama.

Pada awal tahun ini, Khan telah ditahan oleh pihak berkuasa kerana mangsa melahirkan seorang bayi dan hasil DNA mendapati, bayi tersebut merupakan anaknya.

Bagaimanapun, agak sukar untuk mendakwa Khan atas jenayah rogol memandangkan wanita di Pakistan dianggap sebagai warganegara kelas kedua.

Sumber: Harian Metro (AFP)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Apabila emosi menguasai diri, manusia boleh bertindak di luar jangkaan sehinggakan boleh melakukan jenayah berat seperti membunuh tanpa mengira status mangsa. Malah, pada tahun...

Spotlight

Baru-baru ini, tular di laman sosial sebuah video yang memaparkan penyanyi terkenal Korea Selatan, Lisa Blackpink dilihat berada di luar rumah bersama dengan ibunya...

Spotlight

Pelakon terkenal, Chris Hemsworth sememangnya menjadi lelaki idaman wanita dengan wajah tampannya meskipun sudah bakal berginjak usia 40 tahun. Malah, baru-baru ini menerusi hantaran...

Spotlight

Penyanyi dan pelakon terkenal Korea Selatan, Lee Seung-gi yang bertindak mengarkibkan gambarnya di laman Instagram telah mencetuskan rasa kebimbangan dalam kalangan peminat. Menerusi Instagram...

Advertisement