Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Menteri Perpaduan Mohon Henti Salah Tafsir Maksud Frasa Liberal Dalam Rukun Negara

Orang ramai diminat menghentikan tafsiran yang salah berhubung maksud frasa liberal yang terdapat dalam cita-cita Rukun Negara.

Menteri Perpaduan, Datuk Aaron Ago Dagang berkata, perkataan “liberal” merujuk kepada sikap keterbukaan dan penerimaan (Faham, Hormat & Terima) kepada perbezaan budaya antara kaum dan etnik.

Henti salah tafsir maksud frasa liberal

“Cita-cita Rukun Negara menegaskan prinsip-prinsip yang menjadi asas kepada pembentukan masyarakat Malaysia yang bersatu padu, demokratik, adil, liberal dan progresif.
“Salah satu cita-cita Rukun Negara adalah ‘menjamin satu cara liberal terhadap tradisi-tradisi kebudayaannya yang kaya dan pelbagai corak’,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Aaron berkata, Rukun Negara telah dirangka dan disusun kepada dua bahagian iaitu lima cita-cita dan lima prinsip.

Artikel lain: 394 Mediator Komuniti Terima Tauliah, Bertanggungjawab Kukuhkan Perpaduan Masyarakat

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Cita-cita dan prinsip Rukun Negara kemudiannya telah diterjemah kepada suatu bentuk falsafah atau ideologi nasional.
“Falsafah yang bernilai tinggi ini perlu dihayati oleh setiap warganegara Malaysia bagi memastikan kelestarian dan kesesuaiannya sepanjang masa,” ujarnya.

Majlis Perundingan Negara yang dianggotai oleh 13 tokoh negara daripada pelbagai latar belakang kaum dan kepakaran telah menghasilkan Rukun Negara sebagai falsafah negara baharu.

Rukun Negara telah dirangka berdasarkan tujuh tunjang utama yang telah dikemukakan melalui kertas ‘Pillars of Nation’.

+ posts

Avatar
Ditulis oleh Nor Hidayah

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Mayat lelaki yang ditemui maut di hadapan tandas awam Dataran Lemang Manek Urai, Kuala Krai pada Isnin lalu didapati meninggal dunia akibat ditikam ketika...

Dunia

Pengkritik Islam dan pelarian Iraq, Salwan Momika dilaporkan telah meninggal dunia dan mayatnya dijumpai di Norway pada Selasa lalu. Menurut laporan The Economic Times,...

Lokal

Jenazah pelajar Malaysia, Megat Ashman Aqif Megat Irman Jefni yang maut dalam kemalangan di New Zealand minggu lalu telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan...

Lokal

Aktivis dari Sabah dan Sarawak menggesa lima individu, termasuk Ketua Pemuda UMNO iaitu Dr Muhamad Akmal Saleh dilarang memasuki negeri itu kerana didakwa meningkatkan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd