Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

KKR Peruntuk RM135.8 Juta Kerja Selenggara Jalan, Cerun & Jambatan Di Negeri Sembilan

Kementerian Kerja Raya (KKR) peruntuk RM135.8 juta untuk pelaksanaan kerja penyenggaraan jalan, cerun, jambatan dan bangunan Gunasama Persekutuan di Negeri Sembilan tahun ini.

Menterinya Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, pihaknya bersetuju untuk mempertimbangkan dua cadangan permohonan tambahan dikemukakan oleh Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Aminuddin Harun melibatkan kerja-kerja pemasangan Smart Traffic Light di beberapa lokasi di Jalan Persekutuan di negeri tersebut.

“Pemasangan Smart Traffic Light ini merupakan langkah proaktif KKR dalam memperkasa pelaksanaan inovasi berimpak tinggi dengan menaik taraf lampu isyarat sedia ada kepada lampu isyarat pintar atau Smart Traffic Light (STL).
“Pada tahun ini, KKR telah menerima kelulusan peruntukan sebanyak RM30 juta untuk pelaksanaan STL di 148 lokasi persimpangan Jalan Persekutuan seluruh negara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Alexander berkata, pihaknya melalui Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) juga dalam sesi rundingan bersama-sama agensi lain dan syarikat pencadang sedang merancang pelaksanaan tiga buah projek Penswastaan Lebuhraya di Negeri Sembilan, termasuk cadangan pembinaan Lebuhraya Paroi ke Senawang yang menjadi keutamaan kerajaan negeri itu.

Sementara itu, beliau memaklumkan bahawa Aminuddin menyambut baik pelaksanaan Program MyJalan yang dilaksanakan oleh kementerian.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“KKR berhasrat memperluaskan Program MyJalan ini ke seluruh Malaysia bagi merealisasikan impian dalam menjadikan jalan raya di Malaysia dalam kondisi terbaik menerusi kerjasama strategik antara Kerajaan Persekutuan, Kerajaan Negeri dan semua jabatan yang terlibat dalam sektor penyenggaraan dan berkaitan jalan raya di Malaysia,” ujarnya.

Terdahulu, Alexander bersama delegasi turun ke Negeri Sembilan bagi mengadakan kunjungan hormat terhadap Menteri Besar buat kali pertama sejak menerajui KKR.

+ posts

Avatar
Ditulis oleh Nor Hidayah

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) iktiraf dan hargai peranan media dalam menterjemahkan agenda utama KPKT. Menterinya, Nga Kor Ming berkata, kementeriannya melancarkan Anugerah...

Sukan

Pemain berdarah Malaysia-England, Ethan Wheatley semakin membina nama di pentas antarabangsa dan kini mula menjalani latihan bersama skuad utama Manchester United (MU). Menurut laporan...

Lokal

Aktivis Thilaga Sulathireh menganggap muzik video raya Datuk Seri Aliff Syukri masih tidak melanggar undang-undang sekali gus mempersoal tindakan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM),...

Lokal

Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) menganggarkan kerugian melebihi RM40 juta akibat kebakaran yang berlaku di gudang penyimpanan kabel elektrik milik syarikat utiliti itu di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd