Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Kes Pemalsuan Dokumen Tuntutan Palsu, Anak Menteri Besar Dicekup SPRM

Anak lelaki kepada seorang Menteri Besar telah dicekup oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atas dakwaan pemalsuan dokumen tuntutan palsu.

Utusan Malaysia melaporkan, tertuduh telah ditahan reman selama dua hari untuk membantu siasatan pihak berkuasa berkenaan kes pemalsuan dokumen dengan jumlah tuntutan palsu sebanyak RM 600,000.

Foto: Utusan Malaysia

Selain itu, Pegawai Kanan pejabat Menteri Besar bersama empat individu lain turut ditahan untuk membantu siasatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Jumlah anggaran keseluruhan projek berkenaan adalah bernilai RM600,000 bermula dari tahun 2022 sehingga kini melibatkan kerja-kerja baik pulih, penyelenggaraan, pembekalan dan perkhidmatan,” katanya.

Difahamkan, kesemua suspek yang berusia lingkungan 26 hingga 37 tahun itu dikatakan telah ditahan di Perlis pada jam 7 hingga 8 pagi semalam dan disiasat di bawah Seksyen  18 Akta SPRM 2009.

Sumber berkata, siasatan tertumpu kepada tuduhan pemalsuan dokumen yang digunakan untuk membuat tuntutan tidak berasas, sedangkan pekerjaan sepatutnya tidak dilaksanakan.

“Empat daripada suspek yang ditahan itu merupakan kontraktor manakala dua lagi adalah penjawat awam di Pejabat Menteri Besar dan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri,” ujarnya.

Ujarnya lagi, dua daripada suspek merupakan penjawat awam di Pejabat Menteri Besar dan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri manakala empat lagi bekerja sebagai kontraktor.

Foto: SPRM

Walau bagaimanapun, permohonan reman SPRM yang diluluskan oleh Majistret Ana Rozana Mohd Nor telah dikemukakan oleh Pegawai Penyiasat SPRM Putrajaya, Chin Ching Yuen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Peguam yang mewakili keenam suspek, Mohd Fadhly Yaacob menyatakan bahawa permohonan reman selama tujuh hari telah dibantah oleh pihaknya sebelum ini kerana menyifatkan anak guamnya telah memberi kerjasama dengan baik.

Susulan itu, tempoh reman selama dua hari terhadap kesemua tertuduh telah ditetapkan oleh pihak mahkamah  bermula hari ini.

Sumber: Utusan Malaysia (Asyraf Muhammad)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nadhirah Suhaimi
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Filem Vina: Sebelum 7 Hari berjaya mendapat sambutan yang meluas apabila meraih 4 juta tontonan setelah 12 hari ditayangkan di Indonesia. Perkara itu dimaklumkan...

Dunia

Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran. Memetik laporan CNN World, perkara...

Spotlight

Skandal seks terbesar dunia hiburan Korea Selatan, Burning Sun kembali mencuri perhatian apabila sebuah dokumentari khas menceritakan secara terperinci mengenai jenayah itu dimuat naik...

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd