Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Kahwin Adik-Beradik Tanpa Sengaja Dianggap Zina, Tak Perlu Lafaz Cerai – Peguam Syarie

Peguam Syarie dan Konsultan Perundangan Islam, Fahmi Ramli tampil menjelaskan kahwin adik-beradik walaupun tanpa sengaja dianggap zina.

Ini susulan selepas siri drama ‘Lelaki Itu’ yang memaparkan kisah perkahwinan dua beradik sedang hangat diperkatakan oleh warga maya.

Menerusi satu perkongsian di Facebook, Faris berkata perkahwinan antara adik-beradik kandung tidak boleh sebut cerai kerana perceraian hanya untuk orang yang sah pernikahannya.

“Apa perlu buat kalau dah ‘terkahwin’ dan tersetubuh tanpa sengaja? Kalau dah berkahwin, mereka tak boleh sebut cerai sebab cerai hanya untuk ornag yang nikahnya sah.
“Tapi, kalau pernikahan sebegini berlaku, namanya Nikah Fasid iaitu pernikahan yang tidak sah dari segi syarat sah nikah,” katanya.

Kahwin adik-beradik tanpa sengaja dianggap zina

Dalam pada itu, peguam ini turut berkata haram bagi seorang lelaki untuk berkahwin dengan saudara perempuan seibu sebapa, sebapa atau seibu kerana terdapat pertalian nasab antara mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kalau diteruskan juga, sepanjang hidup akan terus hidup dalam perzinaan. Jadi, mereka perlu buat permohonan Faraq Nikah di Mahkamah Syariah.
“Mohon untuk membatalkan perkahwinan ini dan mohon ampun serta bertaubat atas ketidaksengajaan isu ini,” ujarnya.

Sementara itu, Faris turut menjelaskan bahawa anak yang terhasil daripada perkahwinan adik-beradik kandung ini tidak dianggap sebagai anak tidak sah taraf.

Artikel berkaitan: Terkahwin adik-beradik sendiri & hamil, lakonan Hannah Delisha & Aedy Ashraf jadi bualan

“Bagaimana kalau ada anak atau cucu hasil persetubuhan yang tidak sah ini? Anak yang lahir daripada perkahwinan tidak sah ini tidaklah dianggap sebagai anak tak sah taraf.
“Tapi, namanya adalah anak Wati’ Syubhah atau persetubuhan yang diragui.
“Dari sudut undang-undang dan Hukum Syarak, anak-anak itu boleh dibin atau dibinti kepada bapanya serta mewarisi pusaka dan perwalian kerana mereka dianggap sebagai anak sah taraf,” jelasnya.

Kahwin Adik-Beradik Tanpa Sengaja Dianggap Zina

Sekadar info, drama ‘Lelaki Itu’ memaparkan kisah Khairullah (Aedy Ashraf) dan Sharifah Batrisya (Hannah Delisha) yang berkahwin di luar negara tanpa pengetahuan keluarga mereka.

Namun begitu, selepas berkahwin pasangan itu akhirnya mengetahui kebenaran yang mana mereka merupakan adik beradik sama bapa dan berlainan ibu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kahwin Adik-Beradik Tanpa Sengaja Dianggap Zina

Dalam episod terbaru, Sharifah Batrisya mendapati dia telah hamil dengan anak Khairullah dan kedua-dua mereka kini sedang bingung dengan nasib anak itu.

Sumber: Facebook Fahmi Ramli

Anis Rabiatul
Ditulis oleh

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Filem Vina: Sebelum 7 Hari berjaya mendapat sambutan yang meluas apabila meraih 4 juta tontonan setelah 12 hari ditayangkan di Indonesia. Perkara itu dimaklumkan...

Dunia

Presiden Iran Ebrahim Raisi dilaporkan meninggal dunia selepas helikopter dinaiki beliau terhempas di kawasan pergunungan di barat laut Iran. Memetik laporan CNN World, perkara...

Spotlight

Skandal seks terbesar dunia hiburan Korea Selatan, Burning Sun kembali mencuri perhatian apabila sebuah dokumentari khas menceritakan secara terperinci mengenai jenayah itu dimuat naik...

Lokal

Seramai 15 individu yang terbabit aktiviti masak mi segera di kawasan stesen minyak di Genting Highlands baru-baru ini ditahan polis pada Ahad. Memetik laporan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd