Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

Hermes Beri Bonus Lebih RM20,000 Pada Staf Seluruh Dunia

Syarikat gergasi mewah Perancis, Hermes memberi ganjaran berbentuk bonus berjumlah AS$4,300 (RM20,570) kepada semua pekerja di seluruh dunia bagi meraikan rekod jualan tahunan yang menguntungkan.

Syarikat itu melaporkan keuntungan yang lebih baik daripada jangkaan sebanyak €4.3 bilion (AS$4.6 bilion), meningkat 28 peratus berbanding tahun 2022.

“Pada 2023, Hermes sekali lagi memupuk keistimewaannya dan mencapai prestasi cemerlang dalam semua metier (perniagaan) dan merentasi semua wilayah berbanding asas yang tinggi,” kata pengerusi eksekutif Axel Dumas dalam satu kenyataan.

Bukan itu sahaja, seramai 22,000 pekerjanya di seluruh dunia akan mendapat bonus €4,000 (AS$4,300) awal tahun ini sebagai sebahagian daripada dasarnya berkongsi hasil pertumbuhan dengan semua mereka yang menyumbang kepadanya setiap hari.

Ia juga akan mencadangkan kenaikan dividen untuk pemegang saham.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Saham dalam Hermes meningkat lebih daripada empat peratus kepada €2,168 dalam urus niaga lewat pagi di bursa saham Paris, melonjakkan kumpulan itu mengatasi gergasi kosmetik L’Oreal dari segi permodalan pasaran.

Harga saham L’Oreal jatuh lebih daripada 7 peratus kepada €420 selepas mencatatkan keputusan yang lebih rendah daripada jangkaan untuk suku keempat.

Saham dalam LVMH, kumpulan barangan mewah terbesar di dunia, turun 0.3 peratus kepada €802, walaupun ia juga melaporkan rekod pendapatan tahunan bulan lepas.

Pemilik Gucci Kering naik 0.7 peratus kepada €412, sehari selepas melaporkan keuntungan yang merosot.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Channel News Asia

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Pengkritik Islam dan pelarian Iraq, Salwan Momika dilaporkan telah meninggal dunia dan mayatnya dijumpai di Norway pada Selasa lalu. Menurut laporan The Economic Times,...

Lokal

Aktivis dari Sabah dan Sarawak menggesa lima individu, termasuk Ketua Pemuda UMNO iaitu Dr Muhamad Akmal Saleh dilarang memasuki negeri itu kerana didakwa meningkatkan...

Sosial

Pempengaruh dan usahawan terkenal, Khairul Aming membuktikan kehebatannya sebagai anak Malaysia apabila dia dikenali oleh tukang masak di London. Menerusi satu perkongsian TikTok @christhechindian,...

Sosial

Seorang wanita ‘omputeh’ dakwa rakyat Malaysia dilayan teruk di Korea Selatan dan sangat berbeza dengan cara orang dari negara barat dilayan. Menerusi satu perkongsian...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd