Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Gaza Kehabisan Bahan Api, Hospital Bergantung Kepada Generator

Ketua pihak berkuasa tenaga, Jalal Ismail berkata, satu-satunya loji janakuasa yang beroperasi di Semenanjung Gaza dihentikan pada Rabu akibat kehabisan bahan api.

“Loji janakuasa itu menghentikan operasinya pada 14.00 (1100 GMT) kerana tiada bahan api,” kata Ismail

Sebelum ini, media antarabangsa melaporkan loji janakuasa tunggal di kawasan itu akan kehabisan bahan api dalam masa beberapa jam lagi.

Kehabisan bahan api itu telah menyebabkan wilayah Palestin tiada bekalan elektrik selepas Israel memotongnya sebagai tindak balas terhadap serangan baru-baru ini.

Hospital guna ‘generator’ untuk selamatnya ribuan nyawa

Berikutan itu,sektor perubatan di Gaza mengalami kekurangan bekalan perubatan dan teknikal yang teruk bagi menampung jumlah mangsa yang mengalami kecederaan pada masa akan datang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Malah, difahamkan pihak hospital juga bergantung kepada generator dalam memberikan rawatan dan ia mampu bertahan beberapa jam sahaja.

“Loji tenaga elektrik di Gaza sudah ditutup akibat sekatan bahan api oleh rejim Israel. 
“Hospital yang anda lihat dalam video ini hanya akan bertahan beberapa jam sahaja lagi menggunakan generator.
“Kita doakan Allah turunkan keajaiban buat mereka. Ya Allah, bantulah kami,”ciap Pengurus Aman Palestin Cawangan Temerloh, Ahmad Numan Mazlan.

Sumber: aljazeera, Bernama, X @numanmazlan

+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.