Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Bayi Dua Bulan Maut Selepas Dibiar Meniarap Sejam Tanpa Pengawasan

Seorang bayi perempuan berusia dua bulan disahkan maut selepas dibiarkan dalam keadaan meniarap selama satu jam tanpa pengawasan ketika di bawah jagaan pengasuh dekat sebuah taska di Seksyen 6, Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor.

Perkara tersebut dimaklumkan sendiri oleh ibu kepada bayi berkenaan menerusi sebuah video yang dimuat naik di laman Facebooknya, @Asha Rosli, hari ini.

Difahamkan, bayi bernama Qaseh Aulia Faizul baru sahaja memasuki hari kedua dijaga oleh pengasuh di pusat jagaan berkenaan.

Bayi dua bulan maut

https://www.facebook.com/asha.rosli/posts/pfbid0258JAfJgSTjz9DFLTbsAppPVcKvnJCF9irp4D2kF3b3FKMsWzFykQNaL1Uinssno5l

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Netizen Tergamam, Bayi Dilahirkan 26 Jari Tangan & Kaki

Menceritakan kejadian, Asha memberitahu dia dan suami menghantar anak keduanya itu ke pusat jagaan dalam keadaan sihat dan ceria sebelum ke tempat kerja.

Bagaimanapun, pada jam 11 pagi pemilik taska memberitahu Aulia tidak sedarkan diri malah wajah mangsa pada ketika itu sudah pucat kebiruan dan disahkan meninggal dunia ketika mendapatkan rawatan di hospital.

Asha mendakwa berkemungkinan wujud unsur kecuaian pengasuh ketika menjaga anaknya selepas memeriksa rakaman CCTV di premis berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“…(kemudiannya) hanya tangisan mengiringi empat jam kemudian. Punca kematian mungkin disebabkan kesukaran bernafas.
“Berdasarkan CCTV (kamera litar tertutup), pengasuh dipercayai meletakkan Aulia di posisi meniarap untuk satu jam tanpa pengawasan.
“Dengan keadaan dibedung, posisi badan meniarap sukar untuk aulia bernafas. Tengok CCTV, 10 minit juga Aulia struggle (susah) berjuang,” tulisnya dalam sebuah video.

Menurut laporan Harian Metro,  pengasuh berusia 40-an sudah ditahan oleh pihak berkuasa untuk dirakam keterangan bagi melengkapkan siasatan.

Malah, punca kematian Aulia masih belum diperoleh dan kes disiasat di bawah Seksyen 3 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Sumber: Facebook @Asha Rosli, Harian Metro (Raja Noraina Raja Rahim)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan bersetuju melaksanakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 dengan konsep dan format baharu di bawah Kementerian Pertahanan (MINDEF). Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed...

Lokal

Seramai 45 orang termasuk tujuh kanak-kanak dilaporkan terperangkap dalam kejadian kepala air ketika pertandingan memancing di sebuah kolam berhampiran Kampung Longob, Jalan Tandek, Kota...

Spotlight

Ahli gusti profesional, John Cena mengumumkan akan bersara daripada sukan yang diminatinya, WWE pada tahun depan selepas dua dekad terlibat dalam gelanggang tersebut. Menerusi...

Politik

Perikatan Nasional (PN) menang majoriti dan berjaya mengekalkan penguasaan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) kawasan itu. PN Menang...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd