Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sosial

Tular Video Naik ‘Haji’ Di Gunung Bawakaraeng, Majlis Agama Jalankan Siasatan

Majlis Ulama Indonesia (MUI) tampil memberi penjelasan dengan menyiasat dakwaan video yang tular berhubung penduduk mendaki Gunung Bawakaraeng di wilayah Sulawesi untuk melakukan ibadat haji baru-baru ini.

Menerusi laporan Banten TV, Ketua MUI bahagian Gowa, Abu Bakar Paka mengambil maklum terhadap kejadian yang tular di media sosial sekali gus menyatakan bahawa pihaknya masih menjalankan siasatan berhubung isu terbabit.

Foto: IG @Makassar_info

Difahamkan, beberapa tahun sebelum ini, MUI dan pemerintah setempat pernah menyekat laluan di gunung tersebut memandangkan ritual haji itu merupakan perkara yang menyimpang daripada ajaran Islam.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kami masih menyiasat kebenaran dan akan berkoordinasi dengan Daerah Tinggimoncong untuk mengetahui kebenaran mengenai penyebaran video haji yang mengelirukan di Gunung Bawakaraeng,” katanya pada 5 Jun lalu.

Namun begitu, ritual haji di gunung tersebut berulang kembali kerana perbuatan tersebut dianggap sebagai tradisi turun-temurun penduduk setempat.

Foto: Tradisi naik ‘haji’ tahun-tahun sebelum ini

Sementara itu, salah seorang penduduk di kawasan tersebut yang dikenali sebagai Safri itu menyatakan bahawa tradisi naik haji di gunung itu bukan perkara baharu.

“Mereka datang dari beberapa daerah di Sulawesi Selatan secara berkumpulan beberapa hari menjelang Aidiladha.
“Mereka membawa barangan jampi serapah untuk upacara seperti beras, telur, ayam dan kambing ke puncak Gunung Bawakaraeng,” ujar Safri.

Sumber: Banten TV

Nadhirah Suhaimi
Ditulis oleh Nadhirah Suhaimi

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd